Мускулите на гръдния кош заемат региона под шията и над коремната област. Това предимно са мускулите на гърдите и раменете. Тези важни мускули контролират движенията на ръцете и главата и придвижването на ребрата при дишане. Тук се включват големият гръден мускул, малкият гръден мускул и предният зъбчат мускул.
 
Големият гръден мускул има формата на ветрило, като разперената му част е към гръдната кост. Той има три глави, които започват съответно от ключицата, гръдната кост (стернум) и първите 7 ребра, и фасцията на коремните мускули, но и трите завършват на едно и също място – горната част на раменната кост (хумерус).
 
Големият гръден мускул има и двойна инервация, съответно от латералния гръден нерв и медиалния гръден нерв. Основната му функция е привеждането на ръката към тялото, като например когато с дясната ръка докосваме лявото си рамо, както и участва при дълбоките вдишвания. Двата големи гръдни мускула (съответно ляв и десен) по-трудно се забелязват при жените поради факта, че са скрити под бюста. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Упражнения, като лицеви опори и вдигането на тежести, успешно развиват гръдните мускули, но внимателно трябва да се преценява натоварването, защото прекаленото натоварване може да доведе до скъсването на мускула - прекъсване на сухожилието, което свързва мускула и раменната кост. Освен болка, това причинява затруднение при движението на ръката, външна промяна на контура на подмишничната гънка и др.
 
Малкият гръден мускул е разположен под големия и е с по-малки размери. Той започва от 3-то, 4-то и 5-то ребро и завършва в израстък на лопатката в областта на рамото. Работата му е да дърпа раменете напред и надолу. 
 
Предният зъбчат мускул често се присъединява към групата на гръдните мускули поради захващането му за ребрата близо до гръдните мускули. Той завършва прикрепен за лопатката и я придвижва напред и нагоре.