Пандемията от коронавирус осезаемо доведе до много промени както в социалния ни живот, така и в здравословното ни състояние в една или друга степен. Проблем могат да създадат и дезинфектантите, които имат за цел да предотвратяват или поне силно да редуцират разпространението на вируса в популацията.


Проблемът се изразява в неочакван страничен ефект – проява на реакции към дезинфектантите за ръце, базирани на основна активна съставка алкохол.


Изпаренията от продуктите могат да доведат до проявата на главоболие, гадене и световъртеж, по данни на Американската администрация по храните и лекарствата. Като основна препоръка към потребителите е използването на продуктите да бъде в добре проветрени помещения.Нараства броят на съобщенията за странични ефекти от началото на пандемията. Според агенцията повечето хора проявяват незначителни или минимални странични ефекти, но в някои случаи се е стигало до нуждата от медицинска намеса.


Инцидентите най-често са възниквали, когато хората са използвали дезинфектанти в затворени пространства или на места с лоша вентилация.


От агенцията напомнят на потребителите, че дезинфектантите за ръце трябва да се използват в добре проветрени помещения. В случаите, в които се прилагат в затворено пространство – например автомобил, е добре да се отвори прозорецът, докато продуктът изсъхне. Важно е да се уверите, че ръцете Ви са напълно сухи и активното вещество се е изпарило.


Специалистите отбелязват още, че някои дезинфектанти за ръце могат да съдържат и вредни активни съставки, поради което е важно да се проверява списъкът на агенцията за безопасни продукти.


В случаите на развитие на странични ефекти от дезинфектант за ръце или при случайно поглъщане е важно да се свържете със специалист – бил той личният Ви лекар или свързване с бърза помощ.

 

Експертите отбелязват още, че дезинфектантите за ръце трябва да се съхраняват на места, които да бъдат недостъпни за деца. Поглъщането, дори на малко количество от продукта може да доведе до алкохолно интоксикиране (отравяне), особено при деца. От своя страна, интоксикацията може да предизвика трайни или продължителни промени в различни вътрешни органи, предупреждават от агенцията.


Източници:
Hand sanitizer vapors can cause nausea, dizziness (medicalxpress.com)
FDA updates on hand sanitizers consumers should not use | FDA