Стомахът е един от основните органи в храносмилателната система. Той има специфично устройство, което спомага за изпълнение на сложните му функции. Благодарение на химичните процеси, които протичат в стомаха, както и механичното движение, което той предизвиква, храната продължава своето смилане и преобразуване на хранителните вещества и по този начин се осигурява същуствуването на целия организъм.
 
Стомахът е разделен на 5 части:
 
  1. Първата от тях се нарича кардия. Това е частта, която е във връзка с хранопровода и сфинктера на хранопродова. Този сфинктер не позволява връщането на храната обратно към устата.
  2. Втората част – фундус, е обла част, позиционирана в ляво от кардията и намираща се под диафрагмата.
  3. Тяло. Тялото е третата – основната и най-голяма част на стомаха. В тялото храната се размесва и активно се разгражда.
  4. Четвъртата част се нарича антрум. Антрумът е най-долната част на стомаха и в нея се съхранява вече раздробената храна. Там тя престоява докато не бъде подготвена за прехвърляне в тънките черва.
  5. Последната част на стомаха се обозначава като пилор. Това е частта, която контактува с тънките черва и по-точно с дванадесетопръстника (дуодеум). В тази част е разположен пилорният сфинктер. Това е дебел мускулен пръстен, чиято функция е да регулира изпразването на стомаха и преминаването на раздробената храна (стомашната каша) в червата. Функция на този сфинктер е и възпрепятстване на връщането на храната от дванадесетопръстника обратно в стомаха. Свиването и разпускането на пилорния сфинктер и перисталтичните вълни на стомаха, регулират излизането на храната от стомаха.
NEWS_MORE_BOX

 

 
Както вече споменахме в предишната статия, перисталничните вълни са периодично свиване и отпускане на мускулите на храносмилателния път, при което съдържимото се придвижва по посока на ануса.