Каква е връзката между епилепсията и чувствителността към светлина?

Епилептични пристъпи възникват вследствие на внезапни електрически смущения в мозъка, които причиняват временни промени в поведението и движенията. Симптомите могат да варират по тежест  от незабележими симптоми до драматични конвулсии на цялото тяло.


Най-честата причина за конвулсии е епилепсията. Епилепсията се класифицира в много видове в зависимост от вида на припадъците, които изпитва пациентът и как те се развиват при него.Фоточувствителната епилепсия е вид епилепсия, при която конвулсиите са предизвикани от визуални образи като бързо мигащи светлини или забързани графики. Фоточувствителната епилепсия е необичайна и засягат приблизително 3% от хората, които имат епилепсия и рядко засягат хора, които нямат епилепсия.


Какво е фоточувствителна епилепсия?

Фоточувствителната епилепсия се характеризира с припадъци, предизвикани от мигаща или трептяща светлина. Най-често се среща при деца и има тенденция да възниква по-рядко с напредване на възрастта.


Видеоигрите и телевизията са най-честите задействащи състоянието фактори, но източниците на естествена светлина също могат да предизвикат пристъп. Например някои хора могат да получат гърчове след като гледат слънчева светлина, блещукаща през венециански щори или през листа на дърво. За някои хора изображения със силно контрастиращи или бързо сменящи се цветове също могат да предизвикат припадъци.


Много хора не осъзнават, че имат фоточувствителна епилепсия, докато не получат първия си пристъп. Според проучванията почти всеки човек с фоточувствителна епилепсия изпитва първия си пристъп преди 20-годишна възраст.


Около 59 до 75 % от хората с фоточувствителна епилепсия са жени, но мъжете са склонни на повече припадъци. Една от теориите защо това се случва е, че момчетата играят видео игри по-често. Фоточувствителната епилепсия може да предизвика няколко вида припадъци, включващи:

Колко често се среща фоточувствителната епилепсия?

Фоточувствителната епилепсия засяга около 1 на 4000 души. Особено често се среща при деца с генетична генерализирана епилепсия и определени синдроми като ювенилна миоклонична епилепсия и синдром на Джевон (Jeavon). Проучванията установяват, че между 30 и 90 процента от хората с ювенилна миоклонична епилепсия имат фоточувствителна епилепсия.


Фоточувствителната епилепсия засяга хора от всички етнически групи. Някои проучвания показват по-високи нива на засягане сред хората от европейски и близкоизточен произход и по-ниски нива на засягане сред хората от африкански произход, но сравненията между проучванията са трудни.


Каки са причините за фоточувствителната епилепсия?

Точната причина за фоточувствителната епилепсия остава слабо изяснена, въпреки че са идентифицирани много често срещани тригери (отключващи фактори). Изглежда, че генетичната предразположеност играе роля в развитието на фоточувствителната епилепсия.

 

Хората с уникални вариации на гена CHD2 имат по-висок процент на развитие на фоточувствителна епилепсия, отколкото хората в общата популация. Други изследвания сочат, че има промени във връзките между различните области на мозъка при хора с фоточувствителна епилепсия.


Какво предизвиква фоточувствителна епилепсия?

Гледането на телевизия и играта на видео игри са двете най-често срещани причини за фоточувствителната епилепсия. По-вероятно е човек да развие гърчове, когато е изложен на по-ярки източници на светлина.


Припадъците най-често се появяват при наличие на светлини, мигащи между 15-25 пъти в секунда, но тази честота варира при различните хора. Червената светлина е по-вероятно да причини гърчове, отколкото синята и бялата светлина. Според изследванията върху епилепсия, следните фактори може да предизвикат гърчове:

  • Бързо променящи се изображения, които трептят на компютърни екрани или телевизори;
  • Видеоигри, които съдържат бързи примигания;
  • Слънчева светлина, блещукаща от водата или проблясваща през дървета или щори;
  • Силно контрастни визуални образи;
  • Мигащи светлини на аварийни автомобили

Какво е по-малко вероятно да бъде отключващ фактор за фоточувствителна епилепсия?

Тригерите могат да варират при различните хора, въпреки това някои примери за по-малко вероятни отключващи фактори за фоточувствителна епилепсия са:

  • LCD екрани;
  • Мобилни телефони и устройства с малки екрани;
  • Интерактивни дъски;
  • Светлини, които мигат по-малко от три пъти в секунда


Библиография:
Epilepsy Foundation. Photosensitivity and seizures
Brazzo D, Di Lorenzo G, Bill P, et al. Abnormal visual habituation in pediatric photosensitive epilepsy
Martins da Silva A, et al. (2017). Photosensitivity and epilepsy: Current concepts and perspectives—A narrative review