По-пълен, по-голям, преждевременно сексуално развит, но по-малко плодовит, по-стар и по-възрастен, но в по-лошо здраве. Човекът определено е в процес на мутация и то със скорост, която няма нищо общо с представите на Дарвинистката еволюция.

 

Homo sapiens се появява за първи път в Африка преди 200 000 години. В началото се е задоволявал с пещера за подслон, животинска кожа за облекло и няколко зрънца и корени за храна. Оттогава обаче е извървял дълъг път.


 

Въображението и креативността са характерни за Homo Sapiens от западните ширини, който изобретява бетонни кули, тънки дънки, пица, супермаркети, кредитни карти, нискотарифни пътувания, лекарства против тревожност и енергийни напитки.

 

Сега знаем, че трябва да поставим успехите на „напредъка“ и представянето в перспектива. Затопляне, замърсяване, обезлесяване, масово животновъдство и клане, това са страничните последици от нашата ненаситна експанзия. И къде е човекът във всичко това?

 

Жан-Франсоа Буве, биолог и есеист, си зададе въпроса дали можем да си представим за един момент, че това, което нанасяме на околната среда, няма ефект върху нас и след дълго разследване по света той ни дава отговорите в последната си книга „Мутанти“. 

 

Това, което е сигурно, е, че естественият подбор, така скъп за Дарвин, продължава да действа при Homo Sapiens. Освен всичко друго, чрез по-голямата или по-малката устойчивост на болести, като малария, например.

 

Но най-удивителният факт е, че определени вещества, които добавяме към нашата среда, са в състояние да модифицират начина, по който гените се експресират в продължение на няколко поколения. Това са истински трансгенерационни ефекти.

 

Загрижена е не само отделната личност, но и потомците, дори и да не са били изложени на различни въздействия от околната среда.

 

Такъв е случаят например с пестицида винклозолин, за който е доказано, че променя генната експресия в мозъка на лабораторни модели в продължение на няколко поколения.

 

Емблематичен случай за важността на хранителния фактор за Homo Sapiens е примерът на двете Кореи: недохранените севернокорейски юноши са с около двадесет сантиметра по-ниски от тези на Южна Корея, въпреки че са генетично сходни. 

 

В развиващите се страни, подобрените диети все още играят решаваща роля за натрупването на средна височина от едно поколение на следващо. От друга страна, в нашите европейски страни със сигурност удължаването на обучението и съответното намаляване на силовата работа през юношеството е съществен фактор. Всичко това има отражение върху растежа, затлъстяването и развитието.

 

Наред с другото, действието на пестициди като атразин, използван в САЩ, като хербицид, при отглеждането на царевица, или употребата на антибиотиците, които, като въздействат върху чревния микробиом, могат да окажат върху съхранението на мазнини от организма.

 

С това идват и изследванията за по-високия индекс на телесна маса в последните години и все по-честите случаи на инсулинова резистентност

 

Ключов елемент са заседналият начин на живот и липсата на физическа активност в развитите общества.

 

Можем да се позоваваме и на социалните фактори. Във Франция например планът за създаване на семейство идва все по-късно. В Белгия се наблюдава същата тенденция. Въпреки това, женската плодовитост намалява с времето и това е реален физиологичен процес.

 

Но можем да се тревожим и за влошаване на качеството на сперматозоидите. Също така при проучвания във Франция се е установило, че концентрацията на сперматозоиди в семенната течност е спаднала с около една трета между 1989 и 2005 г.

 

Следователно това се е случило само за петнадесет години. И едно проучване скоро показа, че регионите, най-засегнати от това ускорено разграждане на сперматозоидите, са тези, където използването на пестициди е най-масово.

 

Франция също е сред първите три от европейските държави, които консумират най-много пестициди на култивиран хектар, като другите две са Белгия и Нидерландия.

 

Както подсказва името им, ендокринните пертурбанти, употребявани в химическата и хранителната промишленост, нарушават функциите на ендокринните жлези и действието на хормоните и по-специално действието на половите хормони.

 

Някои пестициди имат свойствата на мъжки антихормони. Освен това някои от тях са високо канцерогенни. Такъв е случаят например с хлордекона, който отдавна се използва във Френска Западна Индия за борба срещу насекоми-вредители по бананите. Използването на този пестицид е свързано със значително повишаване на риска от рак на простатата.

 

Източник:

Plus grand, plus gros, l'être humain est en train de muter... - LeVif.be