Хората, които се тревожат за финансовите си проблеми, изпитат по-силна физическа болка, в сравнение с тези, които имат стабилност в това отношение, твърдят изследователи. 
 
Резултатите от ново проучване показват, че връзката може да се дължи на липсата на контрол над живота или поне отчасти. Икономическата нестабилност е сред причините да чувстваме, че не можем да контролираме живота си. В резултат, се активират психологически процеси, свързани с тревожността, страха и стреса. 
 
Те имат сходни неврологични механизми, както и тези, които са свързани с болката, поясняват специалистите от Вирджинския университет в САЩ. В данните се посочва, че на практика боли физически от икономическата нестабилност.
 
Резултатите от шест различни проучвания установяват, че финансовите проблеми намаляват търпимостта към болка и често водят до прием на болкоуспокояващи медикаменти. 
 
Изследователите основават своето проучване на наблюдението относно повишената икономическа несигурност и зачестените оплаквания за физическа болка. Според данните от лабораторно проучване финансовата несигурност може да бъде свързана с търпимостта към болка
NEWS_MORE_BOX
 
По време на проучването става ясно, че участниците, които са провокирани да мислят за несигурен пазар на труда, демонстрират спад в прага на поносимост към болка. Това се измерва като се установи за колко дълго всеки от тях може да задържи ръката си в ледена вода, преди да му стане некомфортно. 
 
Установява се, че участниците, които са провокирани да мислят за въвеждане на стабилен пазар на работни места, не показват промяна в търпимостта към болка. 
 
Според изследователския екип степента, до която участниците чувстват, че контролът на живота им е в техните ръце, помага за установяване на връзката между усещането за икономическа несигурност и физическа болка
 
Данните са поместени на страниците на сп. Psychological Science.