Сърдечносъдовите болести са водеща причина за смъртност в цял свят. Годишно около 18 милиона хора губят живота си от болести на сърцето. С наближаването на края на месец февруари – месеца на сърдечносъдовите болести, нека разгледаме 8 често срещани мита за тези заболявания.

 

1. Младите няма нужда да се притесняват от болестите на сърцето


Вярно е, че по-голямата част от състоянията се наблюдават при по-възрастните представители на обществото, но е факт и, че 4-10% от инфарктите се наблюдават при хора, които са под 45-годишна възраст.

 

Начинът на живот, който водим от деца, през тийнейджърските години и след това определя риска от развитие на тези заболявания. Приемът на храни, съдържащи наситени мастни киселини, както и тютюнопушенето, прогресивно увеличават риска да се развие сърдечна патология.

 

2. Физическата активност трябва да се намали, когато имаш кардиологична диагноза

Напротив. Обикновено физическата активност, под формата на спорт например, подпомага функцията на сърцето, подсилвайки мускула и подобрявайки циркулацията на кръвта в тялото.

 

От миналия август е публикуван и наръчник за спорт при кардиологично болни, изготвен от европейската кардиологична общност.

 

Въпреки това, винаги може да се обърнете към своя лекар за насоки, при наличие на поставена диагноза.

 

3. Приемът на лекарства за холестерол ми позволява да ям каквото си искам

Да, лекарства като статините намаляват нивото на холестерола в кръвта, но това със сигурност не означава, че приемът на мазна храна може да е неограничен.

 

Холестеролът се набавя или с храната, или чрез образуване в черния дроб. Статините блокират ензимите нужни за синтезата в черния дроб и значително намаляват количеството на холестерол в организма, но приетия с храната не се повлиява.

 

Лошата диета увеличава и риска от развитие на други заболявания, които от своя страна са рискови фактори за сърдечносъдови болести, например обезитет, високо кръвно налягане, диабет.

 

4. Сърдечните болести са ми заложени фамилно, няма какво да направя

Да, ако близки от семейството са имали поставена диагноза, съществува вероятност рискът да бъде увеличен и при вас, но това със сигурност не означава, че сте болни, или пък, че ще бъдете.

 

Съществуват и достатъчно варианти за намаляване на риска, дори и при генетично предразположени хора. Такива са здравословната и пълноценна диета, навременното диагностициране и поддържане на хронични заболявания като хипертензия, спиране на тютюнопушенето, спорт и т.н.

 

В немалка част от случаите дори не става въпрос за генетични фактори, а за сходен начин на живот. Обикновено хората от едно семейство споделят еднакви навици и ако те включват прием на вредна храна, редовен стрес, липса на двигателна активност и др. – рискът е висок за всички.

 

5. Пуша от години, защо да спирам сега..

Тютюнопушенето е доказан сериозен рисков фактор за развитието на сърдечносъдови болести. Хубави ефекти от спирането му се появяват дори минути след последната цигара.

 

Лекари от американския институт за стареенето казват, че няма никакво значение колко време си пушил. Когато ги спреш със сигурност увеличаваш продължителността на живота си, дишаш по-лесно, имаш повече енергия, а пестиш и пари.

 

6. Боледуват основно мъжете

Мит. Тези болести са водеща причина за смъртност и при мъжете, и при жените. 24,2% от мъжете и 21,8% от жените през 2017 г. са починали от сърдечносъдови болести.

 

Когато към статистиката се добави и дялът на инсултите, които споделят повечето рискови фактори на инфаркта и др. сърдечни заболявания, резултатите са още по-сходни. 28,7% от мъжете и 28% от жените загиват от инфаркт или инсулт.

 

Вярно е, при мъжете болестите тенденциозно се развиват в по-ранна възраст и риска от коронарна болест е по-голям. Рискът от инсулт пък е по-висок при жените. Въпреки това, и двата пола се засягат значително от тези патологии.

 

7. Сърдечният арест и инфарктът са едно и също

Инфарктът е състоние, при което някой от съдовете на сърцето се запушват и кръвта не успява да достигне дадени части от органа, вследствие на което части от тъканта загиват.

 

Сърдечният арест е състояние, при което е налице проблем в проводната система на сърцето и то спира да изтласква кръв. Причина за сърдечен арест обаче може да бъде инфарктът.

 

Друга разлика е, че при инфаркт пациентите обикновено са в съзнание, а при сърдечен блок, обикновено губят съзнание.

 

8. Трябва да се избягват изцяло храните съдържащи мазнини

Да, приемът на наситени мазнини трябва да се намали. Те се срещат в маслото, мастните изделия, колбасите, бекона. Приемът на хъдрогенирани и трансмазнини е още по-вреден. Такива има в повечето полуфабрикати, пуканките за микровълнова и др.

 

Обратното, приемът на ненаситени мастни киселини е полезен и дори предпазващ за сърцето. Омега-3-мастните киселини, намиращи се например в рибата, се смята, че защитават сърцето.

 

Според някои учени е желателно поне два пъти в седмицата да се приема риба, дори и по-мазна. Тя е и богат източник на белтъци, а дялът на наситените мазнини е нисък.

 

Друг съвет е приемът на растителни омега-3-мазнини, каквито има в доста видове ядки, тофу, лененото семе, рапица и олиото произведено от тях.

 

В заключение, сърдечносъдовите болести са често срещани, но не са неизбежни.

 

Какво смятате, че може да подобрите в начина си на живот, за да се предпазите?

 

Източник:

Medical News Today