Екип на социалната мрежа работи с учени над проект за изкуствен интелект, който ще позволи ядрено-магнитният резонанс да се извършва за броени минути.

 

10 пъти по-бързи обещават да бъдат изследванията с ядрено-магнитен резонанс, ако Лабораторията за изкуствен интелект на Facebook и медицинския факултет към Нюйоркския университет (NYU), постигнат целта си. Това ще позволи на рентгенолозите да правят тест за няколко минути, предава CNN.


 

Качеството на изображението при този метод на образна диагностика е особено предпочитан за фини увреждания и увреждания на меките тъкани. Изследването има обаче една особено неприятна за пациентите страна, че налага престой в твърде малко затворено пространство, която не всеки пациент преодолява.

 

ЯМР е скъпо изследване, за което не се издава лесно направление. Изследванията, които могат да се предприемат по финансови съображения, са ограничен брой независимо дали става въпрос за българска среда и съответно заплащането им от НЗОК или за друга държава. 

 

Учените от Facebook смятат, че могат да автоматизират процеса на изследване с ЯМР, за да се случва то по-бързо. За тази цел NYU предоставя набор от 10 000 теста за ядрено-магнитен резонанс, който ще включва до три милиона изображения на колена, мозък и черен дроб.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Изследователите ще използват данните, за да създадат алгоритъм, по който да се води сканирането. В разработката си ще се опрат на метод, наречен "дълбочинно обучение", за създаването на софтуер, който да управлява устройството за ЯМР.

 

По думите на Даниъл Содиксън, заместник-ръководител по радиологичните изследвания към медицинския факултет, идеята на екипа е пациентът да бъде ангажиран в апарата до 5 минути. Предизвикателство за екипа е как да получат бързото полуавтоматично изследване, без да се изпускат важни микро детайли. 

 

 

Ускоряването на тестове ще позволи на радиолозите да извършат по-голямо разнообразие от тестове, твърди Содиксън. То напомня на увеличаването на скоростта на затвора на камерата. Така например турбокомпресорните тестове могат да се използват за проследяване на биенето на сърцето.

 

Facebook планира да пусне проекта си с отворен код с надеждата, че споделянето на данните ще насърчи другите изследователи в тази сфера да разширят дейността си. 

 

Повече технологични новини можете да прочетете в Investor.bg