Близането на рани е инстинктивна реакция след кожно нараняване при множество висши животни – котки, кучета, гризачи и примати, включително и при човека. Това поведение, странно на пръв поглед е любопитен биологичен механизъм за самолечение и самозащита.
 
Самолечение – понеже в слюнката се съдържат достатъчни количества от тъканния фактор тромбопластин – протеин, намиращ се в подендотелните тъкани и левкоцитите. Този протеин промотира и стимулира кръвосъсирването, затварянето на рани и по-бързото им зарастване.
 
В човешката слюнка се съдържат още аналгетикът (обезболяващо средство) опиорфин, както и трансформиращият растежен фактор-алфа – TGF-α. Той стимулира растежа и развитието на епидермалните клетки и синтезирането на противомикробни пептиди.
 
Разковничето обаче се крие в защитната функция на този тип поведение – тя се дължи на ензима мурамидаза или лизозим. Този ензим притежава ясно изразени антимикробни свойства и е силен помощник на вродената имунна защита. Като ензим лизозимът е гликозидна хидролаза, която катализира хидролизата на 1-4-бета-връзките между Н-ацетилмурамовата киселина и Н-ацетил-Д-глюкозамина.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Тези две съединения са главни градивни единици на пептидогликаните – полимерните съединения, изграждащи стените на бактериалнитите организми – неспособността им да поддържат структурната цялост на бактерията в присъствието на лизозим оставят нашествениците уязвими и беззащитни. Без цялостна стена и с нарушена способност да я синтезират, разградените бактерии биват бавно унищожени от клетките на имунната система.
 
По тези причини е полезно, когато става въпрос за одраскване, лека рана, повърхностно порязване или друга кожна травма, неизискваща лекарска намеса, тя да бъде облизана или дори – леко наплюнчена. Това обаче трябва да се прави само при липса на адекватни средства за дезинфекция или докато подобни средва бъдат намерени.
 
Особено важно е, че се извършва само от пострадалия – в никакъв случай слюнката на друг човек или животно (куче, котка) не бива да попада в отворената рана – риска от инфекция с чужд за тялото микроорганизъм е твърде голям.