Според данни на Световната здравна организация над 50% от мъжете и жените в Европа са с нездравословно наднормено тегло, а близо 23% от мъжете и 20% от жените са с клинична форма на затлъстяване.
 
Често наблюдение при хората е, че са склонни да наддават тегло в средна възраст и след това, когато контрола над телесната маса става значително по-труден. Мнозина отдават това явление на лошите хранителни навици и напредването на възрастта, но ново изследване сочи, че причината за напълняване около 30-те години може да се корени само в един ензим.
 
Затлъстяването може да бъде предотвратено с подходяща здравословна диета и добър режим на физическа активност. Въпреки най-добрите опити и старание обаче, при някои хора килограмите се трупат, особено в коремната област. Дори при ограничаване на калоричния прием от приетата храна, напълняването отново е налице при други. Изследване на щатски учени посочва и наличен парадокс – средностатистическият американец натрупва поне 13-15 килограма между 20-тата и 50-тата си година, въпреки че в този период се храни по-слабо. 
 
Именно този парадокс насочил ученият д-р Джай Чунг от NIH да проведе изследване върху напълняването в средна възраст – резултатите са поместени в журнала Cell Metabolism от 2 май 2017 година.
 
Според разкритията, направени в изследването, биохимичните промени в тялото настъпващи с навлизане в средна възраст водят до покачване в активността на специфичен ензим, наречен ДНК-зависима протеин киназа (DNA-PK).
 
NEWS_MORE_BOX
 
По-високата активност на този ензим при хората води до ускорено преобразуване на хранителни вещества в мазнинни отлагания и понижаване в броя на митохондриите – енергийните централи на клетките. Те преобразуват някои хранителни молекули в енергия, разграждат отпадни продукти на метаболизма и доставят около 90% от енергийните нужди на клетката за растеж и развитие. Намаляването на броя им води до по-бързо настъпваща умора и понижена възможност за физическа активност.
 
В хода на изследването били наблюдавани две опитни групи, поставени на високомазнинна диета за период от 6 месеца. На първата група бил даван химически инхибитор, потискащ функциите на DNA-PK ензима, а на втората – не. 
 
В края на изследването, спрямо втората група, при получаващите ензимния инхибитор се набюдавали 40% по-малко повишение на теглото, понижена скорост на мазнинно натрупване, по-голям брой митохондрии в скелетната мускулатура и по-добро ниво на аеробен метаболизъм.
 
Учените се надяват да създадат лекарствен препарат, потискащ ефектите на ДНК-зависимата протеин киназа. В комбинация със здравословно хранене и оптимални нива спортна активност той би могъл силно да подпомогне отслабването в средна възраст или, още по-добре – да предотврати затлъстяването, което през последните десетилетия се превръща в световна епидемия.