Какво са ендорфините?

Ендорфините представляват естествени болкоуспокояващи вещества на тялото. Тези невротрансмитери или химически пратеници в мозъка също са отговорни за чувството на удоволствие, което можем да изпитаме след определени дейности.

 


Каква е ролята на ендорфините в тялото?

Ендорфините помагат на тялото да избегне болката и увеличават чувството на удоволствие. Здравият мозък сигнализира за освобождаване на ендорфини по време на моменти на шок, травма и стрес или физическа болка. След това те могат да се свържат с рецепторите в нервната система и да инхибират (потиснат) или забавят освобождаването на протеини, участващи в сигнализирането на болката. Този процес също повишава нивата на допамин. Допаминът е невротрансмитерът, свързан с изпитването на удоволствие.

В какво се изразява дефицитът на ендорфини?

Съществуват както генетични фактори, така и такива фактори, които не са свързани с гените, които могат да допринесат за дефицита на ендорфин. Някои състояния, свързани с дефицит на ендорфин, са:

Някои лекарства и вещества стимулират освобождаването на ендорфини. Такъв е случаят с алкохола и опиоидните лекарства. Дългосрочната употреба на тези лекарства обаче може да доведе до намаляване на нивата на ендорфините с течение на времето. Съществува висок потенциал за повишена чувствителност към болка в резултат на това.

 

Каква е лечението за дефицита на ендорфини?

Антидепресантите могат да предложат облекчение, ако човек изпитва дефицит на ендорфини. В идеалния случай е необходимо да бъде намерено лекарство, което действа върху свързаните с невротрансмитери рецептори, които са десенсибилизирани, което означава, че са изтощени поради свръхстимулация или не работят правилно. Хората с депресия имат характерно ниски нива на следните невротрансмитери:

  • Допамин, който играе роля в изпитването на удоволствие;
  • Норепинефрин, който влияе върху това как тялото реагира на стрес;
  • Серотонин, който регулира настроението, апетита и сексуалното желание

Серотонинът също модулира телесната температура, дишането, кръвното налягане и стомашно-чревното здраве.

 

При прием на комбинация от медикаменти или някои субстанции (психотропни вещества), причиняващи натрупване на твърде много серотонин в тялото и действат върху серотониновите рецептори, човек може да изпита серотонинов синдром, който е възможно да бъде фатален.

 

Референции:
1. Saanijoki T, Tuominen L, Tuulari JJ, et al. Opioid release after high-intensity interval training in healthy human subjects
2. Khajehei M, Behroozpour E. Endorphins, oxytocin, sexuality and romantic relationships: an understudied area
3. Zaidel DW. Creativity, brain, and art: biological and neurological considerations