Елизабет Блекуел е родена на 3 февруари 1821 г. близо до градчето Бристол в Англия. За нея се смята, че е първата жена, получила медицинското си образование в Америка. Тя работи много в тази насока, за да проправи път на жените в тази мъжка, до сега, професия. В последствие тя създава и първия медицински колеж за жени.

 

Първоначално, Елизабет не била очарована от медицинската наука и това не било първото ѝ желание. Нещо повече, тя изпитвала отвращение и погнуса от медицински манипулации, а от мисълта за човешката анатомия и болести я побивали тръпки. Любимите ѝ предмети в училище били история и метафизика.


 

Първоначално тя се сблъскала с много проблеми, тръгвайки по пътя на медицината. Мисията ѝ била почти невъзможна. Медицинското образование било много скъпо, а по това време неприемливо и неподходящо за жена. В крайна сметка, тя се „домогва“ до Geneva Medical College в щата Ню Йорк през 1847 г. Факултетският съвет пуснал гласуване за приема ѝ, а момчетата сметнали, че става дума за шега и гласували с „да“. И по този почти случаен начин Елизабет успяла да си намери място в този мъжки свят.

 

Д-р Елизабет Блекуел променя световната медицина, тя основава болници и медицински университети както в Съединените щати, така и в Англия. Пионер е в областта на превантивната медицина и контрол на заразните заболявания. И успява да наложи жените като не по-лоши лекари.

 

След като завършва медицинското си образование, д-р Блекуел се завръща в Европа, ентусиазирана за развитие в някоя от големите Европейски болници. В болниците не я посрещнали много топло. Единственото място, което ѝ предлагали било в родилно отделение. По този начин тя не се различавала особено от необразованите момичета, които се обучавали за акушерки.

 

През 1857 г. отваря лечебница за жени и деца в Ню Йорк заедно със сестра си д-р Емили Блекуел (третата жена лекар в Съединените щати). По време на кариерата си като лекар Елизабет Блекуел издава няколко книги, насърчаващи практиката на жените в медицината. В резултат на нейната всеотдайност до 1910 г. в САЩ има над 7000 практикуващи жени лекари, завършили и получили медицинско образование.