Електролитният дисбаланс или водно-електролитният дисбаланс представлява разстройство в концентрацията на електролити в организма. Електролитите играят жизненоважна роля в поддържането на хомеостазата (запазването на стабилност на основните физиологични показатели) в организма.

 

Електролитите помагат за регулиране на сърдечната и неврологичната функция, баланса на течностите, доставката на кислород, алкално-киселинното равновесие (АКР) и много процеси в тялото.Съществуват няколко възможни причини за електролитен дисбаланс, които включват:

 • Ниски нива на електролити и ниски нива на хидратация след тренировка;
 • Продължителни периоди на повръщане или диария;
 • Лоша диета;
 • Тежка дехидратация;
 • Нарушаване на алкално-киселинното равновесие (АКР), което представлява съотношението на киселини и основи в организма;
 • Застойна сърдечна недостатъчност;
 • Лечение на рак;
 • Някои други лекарства, като диуретици;
 • Булимия;
 • Заболяване на бъбреците;
 • Напреднала възраст, тъй като функцията на бъбреците на възрастните хора намалява с течение на времето

Изследването на електролитите в кръвта (електролитен панел) е тест, чрез който може да бъде проверено за дисбаланс на електролитите в кръвта. Изследването също така измерва алкално-киселинното равновесие и бъбречната функция. Този тест може да помогне за наблюдение на напредъка на лечението, свързано с вече известен електролитен дисбаланс.


Електролитният панел може да бъде включен като част от рутинните изследвания и хората често се подлагат на него по време на хоспитализация или когато получават помощ в спешно отделение, тъй като както острите, така и хроничните заболявания могат да повлияят на нивата на електролитите. Този тест може да бъде назначен на пациенти, които приемат лекарства, за които е известно, че влияят на концентрациите на електролитите в организма, като диуретици или инхибитори на ангиотензин конвертиращия ензим (ACE инхибитори).


Нивата на електролитите в кръвта се измерват в милимола на литър. Ако нивото на един електролит е твърде високо или ниско, лекарят може да започне да назначава редовно изследването му, докато нивата на електролита не се върнат към нормалното ниво.


При алкално-киселинен дисбаланс, лекарят може да извърши кръвно-газов анализ. Това измерва нивата на киселинност, кислород и въглероден диоксид в кръвна проба от артерия. Изследването също така определят тежестта на дисбаланса и как лицето реагира на лечението.

 

Когато нивата на даден електролит са твърде високи, лечението зависи от причината за състоянието. Ако тялото губи вода, без да губи електролити, това може да доведе до техен излишък, а лечението включва вливане на вода и глюкоза.


Специалистите обикновено лекуват ниските нива на електролити, като ги допълват. Видът на лечението също зависи от тежестта на електролитния дисбаланс. Понякога е безопасно нивата на електролитите на човек да се допълват с течение на времето без непрекъснато наблюдение. Друг път симптомите на дисбаланс могат да бъдат тежки и може да се наложи човек да бъде хоспитализиран и наблюдаван по време на лечението.


Библиография:
Dolan, S. H. (n.d.). Electrolytes: Understanding replacement options
Shrimanker, I & Bhattari S. (2021). Electrolytes
Medical News Today. Everything you need to know about electrolytes