През последното десетилетие носимите устройства (т.нар. wearables) се превръщат във все по-важна част от живота ни и играят съществена роля в следенето на ключови здравни показатели и представянето ни по време на тренировка. Технологиите се развиха дотолкова, че вече има умни часовници, които могат да ни правят електрокардиограма, да следят артериалната ригидност и насищането на кръвта ни с кислород. А най-пресният пример за това е Huawei Watch GT 3 Pro

 

Какви показатели можете да следите с него?


ЕКГ

За първи път в часовник на Huawei виждаме функция за правене на електрокардиограма, а тя вече е активна за българския пазар. В случая компанията е заложила на специален ЕКГ сензорен модул, който може уведомява за промени в синусовия ритъм при възрастни, за преждевременни камерни и предсърдни контракции, както и за предсърдно мъждене, което е свързано със значително по-голям риск от инсулти. Електрокардиограмата се прави изключително лесно с часовника – достатъчно е да се активира функцията, а след това показалецът да се допре до копчето от дясната страна на корпуса. Нужни са само 30 секунди, в които Watch GT 3 Pro прави измерването и след това съобщава дали всичко е нормално. Интегрирана е и опция за добавяне на симптоми, която може да помогне на устойството да проследява по-детайлно състоянието ви. Подробностите от самото измерване могат да се видят в приложението Huawei Health, което можете да изтеглите от магазина за приложения AppGallery заедно с HMS Core

 

Hu2


Важно е да отбележи, че приложението не трябва да се ползва от хора с пейсмейкър или друг електронен имплант, както и не може да засича кръвни съсиреци, инфаркт или други видове аритмии. Тук идеята е приложението да ползва ЕКГ данните, за да определи дали сърдечният ритъм е нормален, за да може потребителят проактивно да адресира рисковете. 


Самата технология за правенето на електрокардиограма е развита след задълбочени изследвания, а PDV покритието върху извитата сапфирена леща на часовника пасва добре на китката, което гарантира по-точно замерване и анализиране на пулсовия модел. 

 

Hu3

 

Артериална ригидност

Huawei GT 3 Pro може да измерва и артериалната ригидност, като единственото, което е нужно да направите, е да включите функцията и часовникът да е добре закрепен за китката, за да могат да се получат точни данни. Защо е важен този показател – ако той е висок, сърдечносъдовата система трябва да работи много по-усилено, за да изпомпва кръвта в тялото, ето защо е важно такъв тип проблеми да бъдат адресирани максимално бързо. 

 

hu7

 

Наситеност на кръвта с кислород

Този показател стана особено популярен по време на пандемията, след като редица заразили се с Covid-19 се сблъскаха с понижаване на наситеността на кръвта с кислород. Това накара много хора да си купят специални устройства за измерване, но днес това може да прави и Huawei Watch GT 3 Pro. Достатъчно е да активирате функцията от приложението, а след това може да се радвате на целодневно следена на SpO2. Така можете да следите и по-ранните си данни, за да знаете в какво физическо състояние сте. Технологията Huawei TruSeen TM 5.0+ не само допълнително подобрява точността на наблюдението на сърдечната честота, но и следи по-детайлно SpO2. 

 

hu4

Проследяване на месечния цикъл

Компанията е помислила специално за дамите със софтуера menstrual cycle 2.0. Благодарение на него Huawei Watch GT 3 събира данни за сърдечната честота, температурата на кожата, честота на дишане и други здравословни показатели по време на сън, услугата може интелигентно да прогнозира менструалния цикъл. Това позволява на дамите да управляват цикъла си, разчитайки на данните, като знаят в кои дни е по-добре да заложат на почивка например и в кои е добре да останат активни. 

 

hu5

Качество на съня

От години медицинската общност не спира да повтаря колко важен е сънят за цялостното ни здраве, включително за хормоналното и сърдечното. Huawei Watch GT 3 Pro е добър инструмент за проследяване на фазите на съня, включително дали всяка от тях е с достатъчна продължителност. Часовникът може да помогне да разберем дали се будим често нощем, по колко часа спим, както и дали дишаме достатъчно добре нощем. За разлика от други часовници на пазара, този може да засича и по-кратка дрямка. Такива данни са особено полезни, за да видим дали качеството на съня ни не е лошо и това да ни влияе цялостно на настроението, активността и усещанията през деня. Това, което виждате в приложението Health, може да ви помогне да започнете да си градите полезни навици, в това число да си лягате по-рано. 

 

hu7

 

Стрес

Huawei Watch GT 3 измерва и нивата на стреса непрестанно, като може да сигнализира, ако сме прекалено стресирани, за да си поемем глътка въздух. Хроничният стрес може да доведе до високо кръвно налягане, а това увеличава риска от инфаркт и инсулт, ето защо е изключително важно да следим нивата си на стрес и да търсим начини за разтоварване. 

 

hu6

 

Възможностите на Huawei Watch GT 3 Pro са под на петгодишни изследвания и разработки, като през това време компанията е натрупала множество данни за сърдечните показатели, след което е създала своя алгоритъм за проследяването на ключовите показатели. Технологията TruSeenTM 5.0+ пък увеличава капацитета за обработка на днани четири пъти, намалява загубата на сигнал и подобрява точността на следене на сърдечния ритъм. 


Huawei Watch GT 3 Pro се предлага в два елегантни варианта – дамски и мъжки. Първият, който успяхме да тестваме, е с керамично покритие, със златни акценти около дисплея, и с размер от 43 милиметра. Мъжкият вариант пък е с размер 46 мм и разполага с титаниево шаси. И при двата модела се поддържат над 100 тренировъчни режима – от бягане и каране на ски до плуване и други. Едно от предимствата на Watch GT 3 Pro е, че батерията му издържа цели 14 дни при обичайна употреба, а ако го ползвате по-интензивно – 8 дни. Часовникът се зарежда изключително бързо, като успява да постигне 25% заряд на батерията само за 10 минути, а за 100% са нужни 85 минути.


Истината е, че часовникът е чудесен пример как устройство, което носим непрестанно, може да се грижи истински за нас и да ни помага да следим наистина важни здравни показатели, без да правим компромис с дизайна и качеството.