Джон Далтон е роден през 1766 г., има значителен принос със своята работа в не една област на науката. По народност е англичанин. Израства в силно вярващо семейство. На 15 години е изпратен в християнско училище при своя по-голям брат. Обмислял да учи медицина или право, но бил разубеден от близките си.

 

На 27 години започва да преподава математика и естествена философия. Това се превръща и в негов основен източник на доходи. По-късно преподава на деца от заможни семейства, става най-скъпо платеният частен учител, но не изоставя изследователската си дейност.


 

Основоположник на много теории и закони, той работи в сферата на химията, физиката, метеорологията и медицината. Пръв въвежда термина атомно тегло и описва зависимости в химията. За това и една от единиците за атомно тегло е Далтон (Da).

 

През 1794 г. се мести в Манчестър и изнася доклад на тема „Извънредни факти, свързани с възприятието на цветовете“. В този доклад той подробно описва състоянието цветна слепота. Той и по-големият му брат страдат от цветна слепота, по-късно приела името „далтонизъм“.

 

Далтон става член на Лондонското кралско общество и френската академия на науките в знак на признание за неговата работа. Носител е и на кралски медал.

 

Поради своето обучение в „Обществото на приятелите“, още наречени квакери, той има скромен начин на живот. В продължение на двадесет и шест години живее в една стая в дома на свой приятел. Никога не се е женил и не са известни негови любовни връзки.

В последните си години получава няколко инсулта, но това не го спира да работи.

 

Историята с ягодите. Малкият Джон Далтон бил изпратен от родителите си да набере диви ягоди. Когато се върнал с пълна кошница плодове, семейството му видяло, че нищо от набраните плодове не е подходящо за ядене. Всички плодове били зелени. Как Далтон не е могъл да види това?

 

Защо е набрал само неузрели плодове? Още от раждането си той и по-големият му брат страдали от деутеранопия – нарушено възприятие на червено и зелено. По-късно това зрително нарушение става по-известно като далтонизъм.


„Частта от изображението, която другите наричат червена за мен е повече като сянка.“, споделя Далтон.