Какво се случва с храната в Дванадесетопръстника?
 
И така, след като храната, която сме погълнали е претърпяла своята частична обработка в стомаха, тя продължава своя пък в нов сектор от храносмилателната система, а именно червата. Постъпването ѝ от стомаха в червата, обаче, не става с еднократен акт, а е следствие на придвижването на малки порции от стомашната каша през пилорния сфинктер на стомаха към началната част на червата. Отварянето на пилорния сфинктер и пропускането на порция храна се случва в момента, в който до сфинктера достигне перисталтична вълна, идваща от стомаха.
 
Червата се разделят на два дяла – тънко и дебело черво. Търкото черво заема по-голямата част от коремната кухина. Дължината му, при възрастен човек, е около 5-7 метра. Началната част на тънкото черво се нарича дванадесетопръстник (Duodenum) и, както посочва името му, има дължина дванадесет напречни пръста. Ако трябва, все пак, да дадем по-точно определение за дължината на Дуодеума, вместо мерна единица клоняща като измерване „на око“, можем да посочим 30 см, като дължина на дванадесетопръстника.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По форма, тази стартова част на червата се оприличава на подкова и в тази подкова изливат секретите си жлъчния мехур и задстомашната жлеза (панкреасът). В допълнение, върху попадналата в дванадесетопръстника хранителна каша, действа и сок, отделен от стените на самото черво, като така храната се подлага на мощното действие на голям брой химични елементи с разграждащо действие. За доброто смесване на храната със смилателните сокове, улесненото всмукване на хранителните вещества към организма и придвижването на хранителната каша към дебелото черво, спомагат движенията на мускулатурата на червото. Червото е покрито и с лигавица, която е изградена от кръгово разположени гънки - осеяни с жлези. Тези жлези секретират сок ( около 2-3 литра за 24 часа), който е богат на ензими с алкален характер.