Д-р Спок е известен педиатър, написал много трудове, посветени на грижата и отглеждането на децата. През 1946 г. той издава първата си книга „Грижа за бебето и детето“, която се превръща в бестселър за всички времена. Посланието му към всички майки гласи: „Ти знаеш повече, отколкото си мислиш, че знаеш.“

 

Той е роден на 2 май 1903 г. в семейство на юрист в щата Кънектикът. Баща му не бил особено общителен, а майка му отглеждала децата по принципа на строгостта. Провиненията се наказвали подобаващо. След като завършил училище, младият Бенджамин започнал да учи в Йейлския университет във факултета по журналистика. По-късно, разбира, че това не е неговата област и се прехвърля в медицинксия факултет. През 1929 г. той се дипломира като педиатър от Колумбийския университет в Ню Йорк. Той има и спортни отличия. Спок е академичен гребец, който печели златен медал на Летните олимпийски игри в Париж през 1924 г.


 

Спок е първият педиатър, който учи психоанализа, за да разбере нуждите на детето и динамиката в семейството. Неговите идеи относно грижата за детето повлияват на поколения родители да бъдат по-гъвкави и нежни с децата си и да се отнасят с тях като с личности. Дотогава възприетият възпитателен подход за едно прохождащо дете е да се обърне внимание на дисциплината при обучението му. По това време са наложени и постулати от типа: „Ако детето плаче – никакво гушкане, за да не се разглезва“.

 

Книгата на Спок „Грижа за бебето и детето“ според рекордите на Гинес, надминава по продажби всички останали книги в категорията като се нарежда на второ място след Библията. Благодарение на хонорарите от нея Бенджамин Спок става доста заможен. По-късно написва още три книги, посветени на отглеждането и възпитанието на детето.

 

Спок е кандидат на Народната партия на САЩ на президентските избори през 1972 г. неговата предизборна платформа включва безплатно здравеопазване, легализиране на абортите, хомосексуализма и марихуаната, гарантиране на минимален доход на семействата както и незабавно изтегляне на всички американски войски, намиращи се зад граница.


Революционните идеи на Спок за отглеждането на децата остават едни от най-използваните методи при възпитанието на бебета и деца.