Колко важно е да знаете генетичният профил на бъдещият си партньор преди сватбата?
Логично е да се мисли, че генетичните фактори могат да са в основата на много черти от характера, които се използват от майчмейкърите и от сайтовете за запознанство. Такива са: добродетели, емпатия.

 

Повечето хора смятат, че тези качества са важни и могат да са причина за зараждане на чувства между двама души, а също и за зараждане на дълга и стабилна връзка. Така че не е странно, че някои сайтове за запознанство използват, освен стандартните похвати, и генетични тестове.


 

Но дали предвиждането, че двама души ще си паснат, на база техният генетичен фонд има логично обяснение? Проучвания показват, че генетично еднакви близнаци, които са отглеждани отделно, дават аналогични оценки на семейния си живот, което предполага някакъв генетичен принос към съвместното съжителство.

 

Въпреки това специфичните гени, които са отговорни за взаимоотношенията и интимните връзки все още си остават не докрай разгадани.

 

Защо учените изучават влиянието на гените върху взаимоотношенията между партньорите? Гените са участъци от молекулата на ДНК, които носят информация за всяка черта от характера ни. Генът може да приема различни форми, наречени алели, а комбинацията от двата алела, наследени от двамата родители, представлява генотип на човека.

 

Комбинацията от гените във всеки генотип определя индивидуалните различия на всеки човек. Тези различия са определящи дали ще харесаме някого или не. Интерес за учените представлява окситоцин рецепторният ген. Често за окситоцина се казва, че е хормонът на любовта.

 

По тази причина проучването на гена, отговорен за производството на окситоцин представлява интерес за учените и може би ще дава отговор на въпроса доколко сме склонни да се влюбваме.

 

Нещо повече, същият ген се свързва с поведението на човека в обществото, отговорност и социални умения. Този ген отговаря и за състрадателността и заинтересоваността към близките хора. А това са едни от първите качества, които всеки човек търси в бъдещия си партньор.