Няколко фармацевтични компании очакват в рамките на десетилетието да се появят ваксини против всякакви видове рак, сърдечносъдови и автоимунни заболявания. Благодарение на усилията, положени за създаване на ваксини против COVID-19 по време на пандемията, науката около РНК технологията се е развила значително, давайки на науката представа за потенциала ѝ за лечение на всякакви видове заболявания.


Фармацевтичната компания Модерна в момента разработва ваксини против рак, насочени към различни видове тумори. Развитието на РНК технологията ще даде възможност за едно лечение, в което да може да се открие генетичната причина за дадено заболяване и по ефективен начин тази част да се редактира или премахне, позволявайки на тялото да пребори заболяването.


Информационната РНК (иРНК) изпълнява функцията да инструктира клетките да синтезират вирусни протеини в тялото, като по този начин имунната система много по-бързо може да забележи наличието на рак и да го унищожи. Принципът на ваксината представлява инжектиране на такава иРНК в организма, която да може да различи и стимулира производството само на такива протеини, каквито не съществуват в нормални, функционални клетки, а само в ракови такива.След взимане на биопсия (процедура, при която се отделя малко парченце тъкан) от тумора, тя се праща в лаборатория, където генетичният материал се анализира за мутации, които не са налични в здрави клетки. Минава се през машинен алгоритъм, който определя кои от тези мутации са свързани с развитието на рака в тялото. След филтриране на тези протеини, които имат най-силна вероятност да предизвикат имунен отговор, се създава индивидуална иРНК ваксина, която има за цел да даде инструкции за създаване на точно тези антигени.


Д-р Пол Бъртон, главен медицински директор на Модерна, споделя пред The Guardian очаквания, че тази технология ще може в бъдеще да се приложи за много видове заболявания, като в момента компанията работи върху лечения с иРНК против сърдечни, автоимунни и инфекциозни заболявания. 


Д-р Бъртън, както и много имена, представляващи едни от най-големите фармацевтични компании на света, споделят, че за периода от време, в който се е разработвала ваксина против COVID-19 по време на пандемията, медицинската наука се е развила с години напред. Фирми като Новавакс и Файзер също разработват иРНК ваксини. 

 

Референции:
Geddes, L. (2023, April 8) Cancer and heart disease vaccines ‘ready by end of the decade’ | Cancer | The Guardian