Диабетът представлява заболяване, което се характеризира с високи нива на глюкозата в кръвта, позната като „кръвна захар“. Прекалено големите количества захар в кръвта могат да причинят сериозни, понякога дори животозастрашаващи здравословни проблеми.
 
Има два вида диабет - тип 1 и тип 2. Бременните жени могат да развият гестационен диабет, който обикновено oтшумява след раждането.
 
Предиабет е състояние, при което нивата на кръвната захар са в гранични стойности – по-високи от нормалните, но по-ниски от диабетните. Предиабетът има вероятност да прогресира в диабет, но това може и да не се случи. 
 
По време на храносмилането, въглехидратите се разграждат до глюкоза, която чрез кръвта достига до различни органи. 
 
Инсулинът е хормон, който се синтезира от бета клетките в панкреаса, и е необходим за усвояването на глюкозата от клетките. Инсулинът се свързва с рецепторите на клетките и позволява приема на глюкоза.
 
При диабет тип 1 бета клетките в панкреаса биват унищожени от имунната система погрешка. Причината за това е неясна, но се смята, че генетичните фактори имат основна роля. По този начин образуването на инсулин е намалено, вследствие на което се усвояво по-малко количеството глюкоза от клетките и тя остава в кръвта. Последното е свързано с последващи увреждания на тъкани и органи.  
NEWS_MORE_BOX
 
 
Диабет тип 1 се характеризира с ранно развитие, симптомите обикновено започват внезапно преди 20-годишна възраст. Обикновено се управлява с инсулинови инжекции. В този случай пациентите са инсулинозависими. 
 
При диабет тип 2 панкреасът отделя достатъчно инсулин, но има нарушение при свързването с рецепторите или сигналите на хормона вътре в таргетната клетка. Клетките не отговарят на инсулина и глюкозата остава в кръвта, без да може да се усвои. С други думи, при диабет тип 2 клетките стават резистентни на инсулина. 
 
Освен генетичните фактори, основна роля за развитието му има и начинът на живот. Затлъстяването, липсата на физическа активност и нездравословният хранителен режим са свързани с повишен риск от развитие на диабет тип 2.