Ново проучване разширява познанията ни за значението на желязото в организмаи разглежда неговата роля за психическото здраве. Уточнява се връзката между желязото и заболявания като депресия и тревожност.

 

Значението на хранителния режим за психиката е доказано. Хранителните вещества в здравословните храни спомагат за правилна функция на целия организъм и това включва мозъка. Консумацията на преработени храни с множество добавени сол, захар и консерванти имат доказан отрицателен ефект върху психиката. Те могат да повишават нивата на допамин за кратко време след хранене, но продължителното консумация на такива храни може да влоши симптомите на депресия и тревожност.


 

Освен високите нива на сол и захар, преработените храни често са лишени от важни нутриенти. Витамини и минерали, които се съдържат в пресните продукти, са необходими за системите в организма. Желязото е минерал, който е необходим за създаването на хемоглобин и миоглобин, както и някои хормони. Липсата на желязо в кръвта е често срещана и има връзка с психичното здраве. Проучвания са открили връзка между желязото и влошаване на симптомите на депресия.

 

Освен хемоглобин и миоглобин, желязото е компонент в синтеза на хормони и невротрансмитери. Те са серотонин, допамин и норепинефрин (още познат като норадреналин). Тези невротрансмитери са оформящи за психиката и промените в техните нива често са показател за психично заболяване като депресия и тревожност.

 

Симптомите заради ниски нива на желязо в кръвта могат да са сходни с тези на психични разстройства. Анемията, породена от дефицит на желязо, е характерна с постоянна умора. Това е симптом, характерен за депресия. 

 

Посочени са и подобрения в психичното състояние при запълване на дефицита от желязо в кръвта. При проучвания, където са приемани хранителни добавки, се наблюдават подобрения в настроенията. 

 

За правилното измерване на нивата на желязо в организма е необходимо да се тестват нивата на феритин. Това е протеин, който съдържа желязо и го освобождава при нужда. За разлика от кръвни тестове, които следят за нивата на желязо само кръвта, изследванията за нивата на феритин следят нивата из целият организъм.

 

Д-р Стефани Левин, психиатър и главен автор на научния труд, съветва тези с психични проблеми да видят какви са нивата на желязо в организма им. Промяна в диетата или приема на хранителни добавки може да подобри настроението и да облекчи симптомите на психично разстройство повече, отколкото сте предполагали.

 

Референции:
Levin, S. (2023, March) Iron deficiency in psychiatric patients. Retrieved 2023, May 31 from https://www.mdedge.com/psychiatry/article/261409/depression/iron-deficiency-psychiatric-patients