Главоболието е може би едно от най-честите неразположение в съвремието ни и повечето банални негови причинители са добре известни – недоспиване, прекомерна консумация на алкохол, дехидратация и дори хормоните. 
 
Източникът на главоболието може да бъде и далеч по-странен – чантата или прекомерното седене например. Следва да се спрем на тези причини по-подробно…
 

1. Дамската чанта

Тежестта на чантата или куфарчето, които носим, не бива да е повече от 10% от теглото ни. Ако е по-голяма, това поставя прекалено голямо напрежение върху тялото, резултатът от което може да бъде главоболие. Затова е важно да носим само най-необходимото ни. 
 
Ако носим тежката дамска чанта на едно също рамо ден след ден, това може да изложи врата и раменете на прекомерен стрес, който да доведе до неприятното неразположение. 
 

2. Вдигане на тежести

Понякога вдигането на тежести с неправилна техника на дишане може да бъде причина за главоболие. Това е моментът, когато наблюдаваме лицето на някого, вдигащ много голяма тежест, как почервенява, докато той задържа дъха си. Причината е повишаване в нивата на кръвното налягане, а след това главоболието постепенно започва да се влошава. 
NEWS_MORE_BOX
 

3. „Главоболие – будилник“


Ако се будим през нощта, обикновено между 1 и 3 часа, със силно главоболие, има вероятност да страдаме от т. нар. „главоболие – будилник“. Обикновено то засяга хората над 60 години. 
 
Ако редовно се будим с главоболие, за което няма видима причина, е препоръчително да се консултираме с лекар. 
 
Препоръките срещу поява на главоболие включват: хидратация на организма, редовна физическа активност. При наличие на неразположението разходка навън, дори за кратко, може да бъде от полза.