Комплекс противовирусни препарати и сребърни наночасти използват руски учени в опита си да спрат размножаването на коронавируса в червата при животински видове. Резултатът на изследователите от Сибирския федерален научен център по агробиотехнологии на Руската академия на науките и Новосибирския държавен аграрен университет постигнал ефект. Те лекували заразени животни с подобен на SARS-CoV-2 вирус с препарати с директно действие и сребърни наночасти, като в хода на терапията предпазили сърцето и белите дробове.


По-рано учени потвърдиха, че коронавирусът се локализира и размножава, освен в белите дробове и в червата, вероятност, която се подозираше от началото на пандемичната вълна. 


Василий Афонюшкин от лабораторията по фармакогеномика споделя пред lenta.ru, че при прилагането на препарати, действащи в стомашно-чревния тракт, се получило така, че белите дробове се оказали защитени от действието на вируса. Това според него дава основание да се мисли за разработването на нови подходи за лечение и профилактика на коронавирусните инфекции. Във ветеринарната медицина за разлика от хуманитарната внедряването и тестването на експериментални препарати е много по-лесно, с което и се обяснява успехът на получения резултат. За целта са използвани нови противовирусни препарати при големи групи селскостопански животни.
Предвид че частици на коронавируса се запазват в отпадъчните продукти на прилепи и хора и могат да се предават в двете посоки – от животно на човек и обратно, постижението на руските учени не е без значение.


През май американски изследователски екип констатира, че при много заразени с коронавируса пациенти се наблюдават аномалии на червата. Тяхното изследване е представено в сп. Radiology.


Резултатите им се базират на данните от 414 души на средна възраст 57 години. При почти една трета от тях чрез компютърна томография се е установила нарушена работа на червата и новообразувания. По-голяма част от тези болни са били на интензивна терапия в болница. Най-сериозната патология била чревна пневматоза. При такава се получава навлизане на газове в чревната стена и формиране на кисти. При други пациенти е отчетена чревна исхимия (инфаркт на червата) и холестаза на жлъчен сок.


Част от симптомите на COVID-19 могат да бъдат и гадене, разстройство на стомашно чревния тракт и диария, макар и много по-рядко. 


Те се смятаха за нетипични за една приемаща се за респираторна инфекция, докато не се установи, че SARS-CoV-2 може да се свързва с епителните клетки и на червата2. Механизмът на проникване и в тях е чрез рецептора ACE2, който очевидно се оказва входна врата за много тъкани в човешкото тяло, не само за белия дроб.


Увреждането на червата от вируса предизвиква и въпросните оплаквания. Все още не е ясно в каква концентрация на вируса се получава чревното разстройство или колко време е необходимо на имунната система да унищожи вируса в този орган. Не случайно медицинската общност повдигна въпроса за повишаване на хигиената и в санитарните помещения още през март.

 

Изтоници:
1. lenta.ru
2. science