В червата ни живеят милиони микроорганизми, които образуват естествен микробиом. Появяват се все повече данни за влиянието на микробиома не само за поддържане на чревното здраве, храносмилане, но и имунитета и дори психическото и емоционално състояние. Очевидно, прави са били древните лекари като са се отнасяли към корема като към втори мозък. 


Чревният микробиом и депресията, затлъстяването, болест на Паркинсон и болест на Алцхаймер и някои други по някакъв начин са свързани с чревния микробиом. Оказва се, че и тонусът и усещането ни за това дали имаме или нямаме енергия също зависят от набора микроорганизми в червата.


Изследователи от Университета Кларксон любопитстват дали един или друг вид чревни микроорганизми са свързани с умората и конкретно с наличието на умствена енергия или умора и физически такива. За начало те включват 39 души в изследването си, като участниците трябвало да отговорят на няколко въпроса, свързани с психичното им и физическо състояние и степен и вид умора, която чувстват. Била анализирана храната, която приемали до включването в проекта, както и било отделено и анализирано ДНК-то на микроорганизмите от чревния им микробиом.


По време на работата си учените действително стигнали до извода, че умственият тонус, умствената умора, физическият тонус и физическата умора са четири различни биологични състояния, които могат само частично да се припокрият. Колкото и да е странно, едновременно даден човек може да бъде и физически енергичен, и физически уморен. Освен тези състояния са с уникални характеристики, които се определят от различни бактериални общности и не зависят от хранителния режим. 


Според изследователите бактериите и метаболомите, отговарящи за метаболизма, са свързани или с умственото или с физическото усещане за енергия, докато бактериите, отговорни за възпалението на червата са свързани с умствената и физическа умора. Метаболомите са неголеми молекули, които се отделят от чревните микроорганизми – аминокиселини, ензими и др.


За учените все още не е ясно дали можем да влияем на характера си или свои личностни черти чрез промяна в състава на чревния микробиом, но нищо чудно един ден да се докаже и подобна закономерност.


Източници:
https://www.mdpi.com/2072-6643/14/3/466
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(19)36715-0/fulltext
https://science.sciencemag.org/content/365/6451/eaat9351
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31488883/