След дългата зима, още с първите лъчи на пролетното слънце и шума на пчелите, всеки копнее за глътка свеж въздух. Без значение в какви извънредни ситуации и трудности сме поставени, пролетта е символ на новото начало. И на оптимизма. Но с него за много хора, разлистването на всички видове цъфтящи цветя, храсти, дървета и цветният им прашец, който полита във въздуха, но неприятните симптоми на кихане, запушен нос, сърбяща кожа и очи и усилено сълзене.


Така един любим сезон рискува да се превърне в кошмар, ако не се мисли отрано за проблема – в това число консултация с алерголог, диагностика и правилно медикаментозно лечение на сезонната алергия. Ако всичко това е направено има още няколко дребни неща, които ще помогнат в битката за облекчаване на симптомите на досадната алергия.

 


Мобилно приложение

О, да. Има и такива. Разбира се, на първо място е важна консултацията с алерголог, който да назначи нужната терапия на установената алергия. След това всеки може да изтегли на мобилния си телефон умна апликация, за да контролира алергията си. Разнообразието е огромно – от информация за нивата на разпространение на цветния прашец, базирана на данни събирани от National Allergy Bureau, през наръчници, съдържащи ценна информация за различните алергии, както и съветници за превенция, подходящи лечебни заведения в близост и лаборатории.


Приложенията, които следят нивата на цветен прашец във въздуха са особено популярни в последно време. Те включват и дневник за проследяване на симптомите, както и карти на районите с най-голям брой полени.

 

Дегизирай се!

Прашецът полепва към всичко, така че носенето на дълги ръкави и панталони, които да свалим веднага щом се приберем у дома, е важен навик в сезона на алергите.


Препоръчително е още носенето на шапка и любимите слънчеви очила.

 

Бърз душ

След свалянето на дрехите, с които сме били навън, втората най-важна крачка е по-най-бързия начин да отмием всичко, което е полепнало по кожата. Косата не бива да се пропуска, особено ако не е била скрита старателно в шапката.

 

Без обувки у дома

У нас традицията да оставяме обувките си отвън, а у дома да използваме удобни пантофи, носи много ползи. Освен мръсотията, навън ще остане и дразнещия кожата и лигавиците цветен прашец.

 

Безопасен пикник или поход

Пикниг, поход в планината или каране на колело са сред най-приятните моменти, щом навън вече е зелено и слънцето ярко свети. Затова алергията не бива да бъде спънка, стига да знаете едно важно правило и да планирате правилно излета си: дърветата се опрашват сутрин, затова късният следобед или вечерта са най-безопасните часови пояси за хора с алергии.

 

С любов за дъжда

Децата го обичат и има защо. Дъждът отмива цветния прашец от въздуха, а часовете веднага след него често са най-доброто време за излизане навън.

 

Без тежки килими и завеси

Пролетното почистване е времето да се отървем и от нещата, които са магнит за алергени. Като тежките килими и завеси, например. Специалистите съветват да оставим пода да „диша“ без килим, с което си осигуряваме и по-бързото му и лесно почистване. За дебелите пердета и щори важи същия съвет, в противен случай се налага по-често почистване.

 

Почивка от градината

За хората с алергии косенето на тревата, подрязването на розовите храсти и почистването на плевелите са най-прекия път към обостряне на симптомите им. Затова е нужно временно някой друг член от семейството да поеме тези задължения.