Чревните бактерии имат ключово значение за здравето, тъй като подмопагат храносмилането, доставят хранителни вещества и метаболити, но също така стимулират и имунната защита.

 

Установено е, че някои чревни бактерии участват в прогресията на раковите заболявания в червата и други свързани органи.


 

Ново проучване на Университета в Чикаго показва, че някои от чревните бактерии благоприятстват развитието на левкемия, която се дължи на мишия левкемичен вирус MuLV, поради потискане на противотуморния имунен отговор.

 

При едновременното наличие на вируса и на тези чревни бактерии, три гена, които са известни като отрицателни имунни регулатори, са се експресирали повече, което е нарушило имунната защита, която в други условия би унищожила туморните клетки.

 

Два от тези отрицателни имунни регулатори също се считат като индикатори за лоша прогноза при пациенти с някои видове ракови заболявания.

 

Раковите заболявания обикновено се дължат на спонтанни мутации, които водят до неконтролиран клетъчен растеж, което впоследствие води до образуването на тумори.

 

Отдавна е известно, че някои ракови заболявания се предизвикват от ретровируси.

 

Някои ретровируси, които причиняват ракови заболявания, се възползват от чревните бактерии, за да могат да се размножават.

 

Предишни проучвания са показали, че вирусите, които причиняват рак на гърдата, зависят от чревните бактерии, които позволяват на вируса да блокира имуния отговор, който да унищожи и елиминира инфектираните клетки.

 

По този начин бактериите помагат на вируса да се размножава, с което се разраства и туморът.

 

Всички ракови клетки, които се причиняват от вируси, имат на повърхността си вирусни антигени - молекули, които ги маркират като чужди за имунна система и тя ги разпознава, за да може да ги атакува и унищожи.

 

Туморите, които се причиняват от вируси, се размножават без заплаха от имунната защита.

 

Учените са извършили проучвания с имунодепримирани лабораторни модели, които не са имали адаптивна имунна система.

 

Установено е, че противотуморната имунна защита се възпрепятства от някои бактерии, които са обичайни обитатели на червата.

 

Тези бактерии активират трите гена, които действат като отрицателни имунни регулатори и по този начин потискат имунната система след контакт с патоген.

 

В случая - те потискат имунната защита срещу ракови клетки.

 

Не всички чревни бактерии имат такава способност да благоприятстват развитието на туморите, затова предстоят още проучвания, които да пояснят ролята на бактериите и вирусите в туморогенезата.

 

Референции:

https://doi.org/10.1016/j.celrep.2022.111341