Една от най-важнитe роли на черния дроб в организма е образуването на жлъчка.
 
Жлъчката е жълто-кафява или зеленикава течност, която се секретира от черния дроб и която спомага за разграждането на мазнините. Тя съдържа различни киселини, пигменти, вода и други вещества и, след като се изсипе в дванадесетопръстника, извършва своята разграждаща функция.
 
Освен да активира ензима липаза, жлъчката емулгира мазнините, като ги превръща в много малки капчици. По този начин тяхната повърхност се увеличава и те се подлагат по-лесно и ефективно на разграждане. Жлъчката има и бактерицидно действие и със своя химичен състав и съдържанието на множество киселини в себе си (рН – около 1,5) тя задържа развитието на микроорганизмите в тънките жерва и забавя гниенето на съдържимото.
 
Трябва да споменем, че жлъчката се образува в клетките на черния дроб непрекъснато, но изсипването ѝ в дуоденума не е постоянно. Тя попада в дванадесетопръстника чрез общия жлъчен поток само при постъпване на храна от стомаха в тънкото черво. В интервалите, когато не се храним, не се осъществява преминаване на храна от стомаха в тънките черва и описаното изливане на жлъчка не е необходимо, сокът се събира в жлъчния мехур. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Жлъчният мехур е разположен в долната, дясна, предна повърхност на черния дроб и е с приблизителна дължина 7 – 12 см. Съхраняваната в него жлъчка, частично се подлага на усвояване на водата от нея, поради което и се концентрира. Така можем да разграничим два вида жлъчка – чернодробна жлъчка и жлъчка, идваща от мехура. Жлъчката, идваща директно от черния дроб, е златисто-жълта на цвят и по-рядка. Тази, идваща от жлъчния мехур и съхранявана известно време там е с по-тъмен цвят и много по-концентрирана.