Важността на черния дроб като орган не се определя само с ролята му в храносмилането, но и с многото други функции, които изпълнява.
 
Черният дроб е най-големият орган в човешкото тяло. Теглото му варива от 1,5 кг до 3 кг, като в тялото той заема дясната подребрена област, точно над стомаха и под диафрагмата. Черният дроб е съставен от две обособени, неравномерни части – от дясно е разголожен големият лоб, а от ляво – малкият лоб. Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкия организъм, а функциите, които изпълнява далеч надхвърлят ролята му в храносмилането. Една от основните функции, която черният дроб изпълнява, е участието му в метаболизма. Функцията му тук не се изчерпва само в разграждане на отделни молекули (катаболизъм), но и в изграждането на нови (анаболизъм). 
 
Друга функция на органа е съхраняването или складирането на тези хранителни вещества. И това не е само в моментите, в които те се разграждат или съграждат, но е място за постоянното им съхранение и „пребиваване“. Такива вещества са въглехидратите и мазнините – основните източници на енергия за организмите ни. Въглехидратите и мазнините могат да се съхраняват в черния дроб под 3 основни форми - под формата на гликоген, на липопротеини или на триглицериди (форма, под която ние приемаме тези вещества с храната си).
NEWS_MORE_BOX
 
 
Основна функция на черния дроб и участието му в детоксикацията. Това е мястото в организма, в което токсичните вещества се преработват, така че да не ни увреждат. Основна роля за това имат ензими, наречени цитохроми Р450, които имат способността да се свързват с различни субстрати и да ги „обезвреждат“.
 
За ролята на черния дроб в образуването на жлъчката, очаквайте следващия текст от поредицата.