Чарлз Хуфнагел е роден в градчето Луисвил, щата Кентъки на 15 август 1916 г в семейство на лекари. Първоначално учи в университета „Notre Dame“ в Индиана, а след това и в Харвард, където завършва медицинското си образование. Той специализира хирургия и работи като хирург в болницата, която е част от медицинския факултет на Харвардския университет.

 

По-късно в болница „Peter Bent Brigham hospital“ той започва работа по трансплантации на сърце и други органи. Освен това изследва използването на пластмаса за заместване на кръвоносни съдове, развивайки техника, наречена многоточково фиксиране, което има голямо значение при поставянето на изкуствена аортна клапа.


 

През 1950 г д-р Хуфнагел напуска Харвардския университет. Причината за това е, че изповядва католицизъм. Университетът в Джорджтаун се възползва от ксенофобските настроения и привлича талантливия лекар в своя екип още същата година. Тук той намира идеални условия и продължава още по-усилено своите изследвания в областта на трансплантациите.

 

В университета в Джорджтаун, Чарлз Хуфнагел се занимава с научно-изследователска дейност, хирургия и дизайн на своите импланти. В тези начинания той въвлича и студентите си. Той твърди, че първият му имплант от полиетилентерефталат е изработен от ръцете на негов студент.

 

През 1952 година д-р Хуфнагел е готов да приложи своето изобретение на практика. Преди това той извършва много наблюдения при пациенти, но и експериментални операции върху кучета. Първият пациент е жена на 30 години, страдала от ревматична треска. Заболяването е увредило сериозно аортния клапан. Тя е предупредена, че тази иновативна интервенция е най-добрият й шанс за живот. Хуфнагел не премахва увреденият орган, а поставя изкуствен имплант.

 

Изкуственият имплант, играещ ролята на клапан представлява малка удебелена в средата тръбичка, в която има пластмасово топче. Кръвообръщението избутва топчето периодично като по този начин организмът сам задвижва импланта. Пациентката не се възстановява напълно след операцията, но живее цяло десетилетие с пластмасова клапа преди да почине от здравословни проблеми, които не са свързани с интервенцията.

 

Безспорно Чарлз Хуфнагел, има огромен принос за съвременната медицина. Неговата заслуга за въвеждането на изкуствените клапи промени медицината на 20 век.