Стандартното лечение за хронична болка в коленете може да засяга неправилните мускули. Това прави лечението неефективно. Оказва се, че при такава болка най-много оказват влияние мускулите около тазобедрената става и сухожилията под коленете.


Изследваната болка се наблюдава около колянната става и се нарича патело-феморален синдром. Тази болка е хронична и често срещана. Характерна е за бегачи. Има множество възможни причини за появата на болката в коленете, като е възможно тя да е породена от травми около коляното, проблеми с хрущяла около капачката. Една от най-вероятните причини за болката е мускулен дисбаланс, като при голяма част от пациентите се наблюдават отслабени мускули на краката и таза.


Конкретният мускулен дисбаланс, свързан с хроничната болка в коленете, е потенциално породена от разликите в размерите на определени мускули в краката, според първоначалната идея на учените, провели изследването. Оказва се, че има разлики в размерите на мускулите при тези, които страдат от хронична болка в коленете, но не тази, която са очаквали. Макар и да се е смятало, че главният проблем при болката в коленете са седалищните и бедрените мускули, действително засегнатите мускули, свързани с патело-феморалния синдром, са тези около тазобедрената става, като сухожилията под коленете също имат по-ниски размери.


Но данните сочат, че всеки пациент има индивидуални усложнения, които им причиняват мускулен дисбаланс и съответно болка в коленете. Макар и в някои случаи да са засегнати едни мускули и/или сухожилия, трябва да се направи цяла картина на краката и таза и да се погледнат всички мускули, които потенциално могат да предизвикат мускулен дисбаланс.


За мускулния дисбаланс има значение не само размерът на мускулите, ами и неговата сила – в някои случаи дисбалансът се получава, защото някои мускули имат увреждане, при което свързаните с тях неврони не изпращат сигнали ефективно. Така може драстично да се намали силата на мускула, изисквайки други мускули да трябва да изпълнят и функцията на увредения мускул.


Хроничната болка в коленете е често срещан проблем – от нея страдат средно около 23% от населението. Начините за лечение на тази болка включват физиотерапия, определени медикаменти и инжекции, и при необходимост – оперативно лечение.

 

Референции:
Kim, S. (2023, September) Lower extremity muscle volume in females with patellofemoral pain and its relationships to hip and knee torque: A cross-sectional study. Retrieved 2023, September 20 from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1466853X23000949?via%3Dihub