Открит е нов рецептор, който участва в алергичната реакция на организма към често срещан алерген. Този протеин може да участва и в реакции против други алергени и да доведе до нов метод за лечение на алергична астма. 


Астмата е състояние, при което симптомите се проявяват при вдишването на алерген – дихателните пътища се стесняват и дишането става трудно или невъзможно без използването на инхалатор. Алегричната реакция всъщност е реакция на имунната система, която обърква дадения алерген за зловредно вещество в организма и праща антитела към дихателните пътища, за да го неутрализират.


Стандартните лечения на астма се състоят в потискането на рецептори, които реагират на алергените. Те причиняват оплаквания, свързани с хрипове и затруднено дишане, като също стимулират свръхпроизводство на слуз. Други начини, по които болни от алергична астма могат да се предпазят от реакциите, включват страненето от алергени, както и имунотерапия – вкарване на малки дози алерген в организма и изграждане на имунитет.Учените от Университета в централна Флорида са установили друг начин да се справят с алергичните реакции при астма. Те са разработили технология, която идентифицира рецептори за често срещан алерген, с цел да намерят начин да предотвратят тяхната реакция. Технологията се нарича LRD-TriCEPS и чрез нея учените са открили ролята на клетъчния рецептор LMAN1 в алергичната реакция. Този рецептор е познат като протеин, който транспортира други протеини в или извън клетката. Засега е установена ролята на LMAN1 само към често срещаният алерген домашен акар.


Технологията е установила механизма, чрез който LMAN1 се свързва с алергените на повърхността на клетката и по този начин предизвиква възпалителната реакция, която води до астматични пристъпи. Определени са въглехидратни структури в домашния акар, които се свързват с рецептора и позволяват алергичната реакция. Структурите не са уникални за акара и се срещат в почти всички други често срещани алергени.


Откритието на метода, по който много алергени се сръвзват с рецептори и предизвикват алергични реакции, ще позволи разработването на нов вид медикаментозно лечение, което ще може да спре функцията на рецептора. Така алергичната реакция ще може да бъде напълно предотвратена, а не само симптоматиката на състоянието. Прилагането на такова лечение може да премахне напълно съществуването на алергии.


Референции:
Ellis, D. (2023, June 14) New research could one day make common allergies a thing of the past. Retrieved 2023, June 15 from https://www.news-medical.net/news/20230614/New-research-could-one-day-make-common-allergies-a-thing-of-the-past.aspx
Tigno-Aranjuez, J. (2023, March 3) LMAN1 is a receptor for house dust mite allergens. Retrieved 2023, June 15 from https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(23)00219-X?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS221112472300219X%3Fshowall%3Dtrue