Противозачатъчните медикаменти са широко употребявани в цял свят. Знаете ли кой е техният откривател? Чували ли сте името Карл Джераси? Американски химик и драматург. Той е откривателят на кортизона, биоразградимите препарати против насекоми и противозачатъчното хапче.

 

Джераси е роден във Виена на 29 октомври 1923 г. Майка му е Австрийка, а баща му – Самюел Джераси е българин, който е бил известен кожен лекар в София. Карл Джераси е с българско гражданство и учи в Американски колеж в София. С неистови усилия от страна на майка му те заминават за Съединените щати, когато Джераси е на 16 години.


 

Там той успява да продължи образованието си като завършва химия в Кениън Колидж, Охайо. През 1945 г. получава и докторска степен от Университета на Уисконсин в Медисън. През същата година придобива и американско гражданство.

 

Карл Джераси е откривателят на прочутото хапче „антибебе“. Самият той споделя, че никак не одобрява това име за откритието си. Медикаментът не е създаден против бебета, а против абортите. Знаменитото си откритие той прави през 1951 г., когато синтезира progestin norethindrone, хормон, който за разлика от прогестерона, действа и при орален прием и е в пъти по-силен от естествения хормон.

 

По това време Джераси работи в екип с мексикански учени – Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц. В началото на проекта те не са имали за цел да налагат контрол над раждаемостта. 

 

Той е обявен за една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие, редом с гениалните Шекспир, Нютон, Дарвин, Айнщайн и Коперник. Единствено той от тази плеяда гении е прекрачил в новото хилядолетие. Номиниран е за Нобелова награда, но през 1968 г. под натиска на Ватикана заради откритието си на хапчето против забременяване е отхвърлен от комитета за наградите.

 

Независимо дали има или няма нобелова награда, противозачатъчното хапче предотврати много аборти и страдания, но също промени и сексуалния морал по света.