Поне 4% от случаите на рак в световен мащаб се асоциират с прекомерната консумация на алкохол. Основна причина за връзката между двата фактора е наличието на ацеталдехид в алкохолните продукти. За него е известно, че засяга ДНК на клетките и възпрепятства способността й да се самопоправя след увреждане.

 

Проучване, публикувано в журнала Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, допълва досегашната ни представа за връзката между алкохолните напитки и рака. Проучването хвърля повече светлина върху ефекта на едно от най-обичаните питиета – виното. Проследяването на 200 хиляди случая на рак на кожата (меланома) доказва пряка връзка между развитието на това тежко заболяване и редовната консумация на вино. И по-специално на бяло вино.


 

Като основен рисков фактор за развитие на меланома се посочва незащитеното излагане на пряка слънчева светлина. Допълнителни рискови фактори са наследствената обремененост, светлата кожа, многото бенки и отслабената имунна система. Към този списък учените вече прибавят и редовната консумация на бяло вино.

 

Според данните от мащабното проучване две чаши бяло вино на ден повишават риска от злокачествен рак на кожата с около 13%. Всяко количество над това засилва допълнително риска от развитие на заболяването в дългосрочен план.

 

Прекомерната и най-вече редовната консумация на алкохол отдавна се асоциира с повишен риск от ракови заболявания. Посоченото проучване е най-голямото, разглеждащо ролята на бялото вино в това отношение. Макар и с по-ниско алкохолно съдържание от червеното вино и от концентратите бялото вино се доказва като една от най-опасните за кожното здраве спиртни напитки. Причината според учените най-вероятно се крие във високото съдържание на ацеталдехид в бялото вино – вещество, което има много висок потенциал за перманентно увреждане на ДНК и отключване на мутагенни процеси, водещи до туморни образувания. Наред с високото съдържание на ацеталдехид, бялото вино, за разлика от червеното, е бедно на антиоксиданти, които биха могли частично да неутрализират вредното действие на ацеталдехида.

 

NEWS_MORE_BOX

 

За успокоение на любителите на периодичната консумация на бяло вино трябва да се уточни, че данните са събрани сред хора, които ежедневно са консумирали поне чаша-две бяло вино в продължение на няколко години. Дори при по-рядка консумация обаче трябва да се има предвид ролята и на други предразполагащи към рак на кожата фактори, най-вече наследствената обремененост. Учените съветват при предразположените към такива заболявания консумацията на бяло вино и на алкохол като цяло да се лимитира.