На фона на повишения брой новозаразени с COVID-19 у нас и на Балканите, въпросът безопасно ли е да наемем такси остава все така актуален. Част от компаниите за споделено пътуване отдавна прекратиха работата си или въведоха задължително носене на предпазна маска, а затягането на противоепидемичните мерки в обществения транспорт у нас вече е факт.


От известното до момента за COVID-19 знаем, че инфекцията се разпространява предимно при близък контакт с непознати - разговор, кашляне или споделяне на общо пространство с някой на около 1,5-2 метра разстояние, за повече от 10 минути. Ето защо такситата остават предизвикателство в ежедневието ни.


Експертите са категорични, че взимането на такси е рисковано не само защото няма начин да се осигури необходимата дистанция, но и защото не всички шофьори проявяват симптоми за COVID-19. Затова препоръката им е да се наема такси само при неотложни задачи. Велосипедът например е подходяща алтернатива за летния период.И все пак ако не можем да избегнем използването на таксиметрови услуги е добре да сме информирани как да се грижим за своята безопасност, за да снишим рисковете.


Здравното състояние на шофьора
Съществуват обширни изследвания, които предполагат, че много носители на COVID-19 не знаят, че са болни, защото не проявяват никакви симптоми. Тези хора могат лесно да разпространяват коронавируса, просто защото не знаят - в някои случаи данните сочат, че този вид разпространение може да представлява близо половината от случаите в дадена област. 


Предишни пътници в колата
Не можем да сме сигурни дали предишен пътник, който може да е болен, е докоснал повърхност, която и ние ще докоснем. Рискът е реален, особено ако не се прави дезинфекция след всеки следващ клиент.


Чистотата на автомобила
Никой не може да бъде сигурен, че седалка, на която ще седнем в таксито, е била правилно дезинфекцирана. Факт е, че споделените повърхности са домакин на жизнеспособни инфекциозни капчици, разпръснати от предишни пътници или от водача на таксито. Предишни изследвания, проведени от New England Journal of Medicine, установяват, че коронавируса може да бъде жизнеспособен на пластмаса и метал до три дни, а върху тъкани и порести повърхности е спорно да се каже, но много вероятно микробите да са жизнеспособни през целия ден.


Споделеният въздух
Важно е да се знае, че климатикът и въздушният поток като цяло могат да играят роля за разпространението на коронавируса. 

 

Как пътуването да е безопасно?

Предпазна маска
Това е важно условие както към пътника, така и към шофьора. Носенето на маска в затворено пространство е от решаващо значение, тъй като може да попречи на изхвърлянето на инфекциозни капчици във въздуха. Маската или покритието за лице не 100% защита, но със сигурност е по-добре от нищо.


Отворен прозорец
Много важно е да се избегне застоялия въздух в което и да било помещение. Затова е добре да насърчим шофьора да спусне прозорците.


На задната седалка
Експертите съветват да избягваме предната седалка и да седнем отзад ако е възможно. 


Безконтактно плащане
Другият вариант е излизането навън и плащането от разстояние – при отворен прозорец или врата.


Дезинфектант за ръце
След излизане от таксито е нужно веднага да почистим ръцете си. Най-големият риск за контактно предаване на SARS-CoV-2 е свързан с докосването на жизнеспособния вирус върху повърхността и след това докосването на очите, носа или устата. Ако пък решим да носим ръкавици, трябва да ги изхвърлим веднага след излизане от автомобила. И незабавно да измием ръцете си.