Възрастните могат да разпознават обект, дори ако той е представен за много кратко време. Ако обаче друг обект се появи непосредствено след първия, възприятието върху първоначалния е нарушено по такъв начин, че да не забележим съществуването му.

 

Този перцептивен феномен, наречен "визуално маскиране назад", се използва, за да се изследва как зрителното възприятие се обработва в мозъка. Интересното е, че това явление се наблюдава дори, ако вторият обект не припокрива пространствено първия.Екип от учени, с водещ автор Юсуке Накашима, докторант в университета Чуо в Токио, решават да проверят дали този „феномен“ е налице и при бебета. За целта са изследвани бебета във възрастовата рамка 3-8 месеца.


Те представят изображения на човешки лица и измерват продължителността, за която бебетата си задържат погледа. Лицата се представят по два начина. При единия снимката на лице е последвано от изображение на маска, а при втория - не се пуска маскирано лице.


Изследователите установили, че кърмачетата на възраст 7-8 месеца не могат да видят лица, последвани от маска, което показва, че е имало визуално маскиране назад, подобно на възрастните. За разлика от тях, бебетата на възраст 3-6 месеца могат да възприемат лица, дори когато лицата са били последвани от изображението на маската.


Тези резултати предполагат, че обработката на обратна връзка е незряла при бебета на възраст под 7 месеца, казва Накашима. Резултатите от изследването демонстрират, че механизмите за зрително възприятие се променят драстично през втората половина на първата година от живота, от системата отдолу нагоре до системата, включваща обработка отгоре надолу.


Резултатите също така показват, че обектите, които могат да бъдат възприети в ранна детска възраст, стават незабележими по време на развитието. Това в някаква степен може да изглежда неинтуитивно, споделя Масами Ямагучи, професор в университета Чуо. Но важни визуални способности се придобиват чрез узряването на обработката на обратната връзка.


Например обработката на обратна връзка е от съществено значение за възприемането на силно двусмислени визуални изображения. По-малките бебета, чиято обратна връзка е незряла, биха могли да възприемат външния свят нееднозначно. В замяна на податливостта към визуално маскиране, ние придобиваме способността да възприемаме силно двусмислени визуални сцени.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-06-babies-adults.html?fbclid=IwAR1PEcUHPlv7s_83LufYPnNWPpApwIn0uAQSbpM7arlC9xU6S-9MbsP96sY
https://medicalxpress.com/news/2021-05-infants-rapid-images-adults.html