Ефективността на лечението на раковите заболявания може да зависи от няколко фактора. 

 

Според скорошно проучване на King's College London, един от тях е състоянието на чревния микробиом.


 

Изследователите, в сътрудничество с Университета в Тренто и Европейския институт по онкология в Италия и Университета в Грьонинген, са демонстрирали връзката между чревната флора и отговора на пациентите с меланом към имунотерапия.

 

Имунотерапията е напредък през последните години в лечението на ракови заболявания, сред които и меланом.

 

Микробиом и имунитет

Чревната флора влияе върху ефективността на имунотерапевтичните лекарства. 

 

Предварителни проучвания, с участието на ограничен брой пациенти, са показали, че микробиомът на червата, като регулатор на имунната система, играе роля в отговора на всеки пациент към имунотерапията срещу рак, и по-специално в случай на меланом.

 

Това ново проучване може да има огромно въздействие върху онкологията и медицината като цяло, пояснява д-р Карла Лий, клиничен изследовател в King's College London и първи автор на изследването.

 

Микробиомът е набор от микроорганизми, които живеят в червата и могат да бъдат променени поради диета, прием на антибиотици или фактори от начина на живот - стрес, тютюнопушене, липса на сън.

 

Чревният микробиом може да бъде значително подобрен и стимулиран чрез употребата на пробиотици.

 

Следователно, чревният микробиом е модифицирана популация от микроорганизми, която от своя страна играе ключова роля в имунната система.

 

Имунотерапевтичните лечения за ракови заболявания основно действат чрез стимулиране на собствените ни защитни сили, така че организмът да може сам да се пребори с раковите клетки.

 

Въпреки това е известно, че по-малко от 50% от пациентите реагират положително на имунотерапия за меланом.

 

Както предполага това ново проучване, модифицирането на микробиома на пациенти с рак, преди започване на лечението, би увеличило шансовете за успех на имунотерапията.

 

Какво е значението на баланса на чревния микробиом в лечението на раковите заболявания?

Изследователите са изследвали пациенти с меланом и проби от тяхната чревна флора от пет клинични центъра във Великобритания, Холандия и Испания.

 

Проследяването на чревния микробиом е било извършено, за да се изследва дали има връзка между състава на чревния микробиом и функцията и отговора към имунотерапията.

 

Резултатите са потвърдили сложна асоциация, включваща различни бактериални видове.

 

И това не е изненадващо, защото милиони различни микроорганизми живеят в червата.

 

По този начин пациентите, които са имали повече от три вида защитни бактерии в чревния си микробиом - Bifidobacterium pseudocatenulatum, Roseburia и Akkermansia muciniphil, са имали по-добър отговор към лечението.

 

Тези семейства бактерии стимулират имунната система, което би спряло възпалителния отговор и разрастването на тумора.

 

Раковите клетки се нуждаят от възпалителна среда, за да се размножават.

 

Продължителност на живота след лечението

Изследователите са открили, че продължителността на живота при пациенти с меланом, подложени на имунотерапия, е по-висока, ако чревният им микробиом е богат на защитни видове бактерии.

 

Това предоставя възможности за извършване на фекална трансплантация с полезни бактерии, преди да започне лечението на раковите заболявания.

 

Диетата също може да бъде от голяма полза.

 

Всъщност изследователите са открили, че здравето на микробиома зависи основно от диетата и вродените характеристики на чревния микробиом на пациента.

 

Предишни проучвания показват, че хранителният режим на пациентите с рак влияе върху прогнозата на заболяването.

 

Един от факторите, които биха обяснили тази връзка, е чревната флора, която до голяма степен се определя от това, с което се храним.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/oncologia/microbiota-sana-efectividad-inmunoterapia-cancer_6901

https://www.nature.com/articles/s41591-022-01695-5