Бактериалните инфекции, като дизентерията, която се причинява от Shigella, са отговорни за множество усложнения и риск за живота при много пациенти всяка година.

 

Често се наблюдава неспособност на организма да се справи с инфекцията и повишена резистентност на бактериите към антибиотици.


 

На въпроса дали тези бактерии също така са в състояние да попречат на способността на организма да се бори сам с инфекцията, досега не е бил даден отговор.

 

Изследователи от Училищата по имунология, микробиологични науки и основни и медицински биологични науки в King's College са изучили молекулярния процес, чрез който бактериите сами успяват да попречат на клетките да разпознаят предстоящата инфекция.

 

По време на инфекция клетките на имунната система, които съставляват първата защитна линия на нашето тяло, отделят интерферони.

 

Те предупреждават съседните клетки и ги подготвят за справяне с наближаващата инфекция.

 

Много вируси – включително SARS-CoV2 – са придобили протеини, които инхибират нормалните функции на интерферона, за да ни заразяват по-лесно и да се разпространят в популацията без съществени препятствия.

 

Проучване, публикувано в сп. Cell, е установило, че Shigella има способността да вгражда протеини в клетките гостоприемници, наречени OspCs, които блокират имунния отговор с посредничеството на интерферон на гостоприемника.

 

Това позволява на Shigella успешно да зарази гостоприемника, без да има риск да бъде елиминирана бързо и ефективно от организма.

 

Интересно е, че OspCs блокират сигнализирането чрез интерферон, като не позволяват на клетките да се адаптират към променящите се концентрации на калций, който в случая служи за молекулен сигнал, който обикновено предупреждава клетката за инфекция и увреждане.

 

Това е наскоро идентифицирана стратегия за манипулиране на имунната ни система и предотвратяване на осъществяването на ефективен имунен отговор към инфекции чрез декодиране на калциевите сигнали на гостоприемника.

 

Това проучване е било още един перфектен пример за това как изучаването на патогени може не само да доведе до по-добро разбиране на инфекциозните процеси, но също така може да разкрие сложността на отговорите на гостоприемника към инфекцията, поясняват изследователите.

 

Учените подчертават, че тези наблюдения могат да дадат възможност за разработване на нови терапевтични методи за лечение на бактериални инфекции.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1016/j.cell.2022.04.028