Определени микроби в чревната микрофлора влияят на развитието на астма. Те засягат цитокините - малки протеини, които играят роля в активността на клетки в имунната система и в кръвта.

Научно изследване, публикувано в Scientific Reports разглежда влиянието на четири микроба в червата върху секрецията на цитокини в кръвта. Това са Ruminococcus albus, Parabacteroides distasonis, Clostridium perfringens и Bacteroides vulgatus. Използвани са клетки, лизирани с тези бактерии (лизирането е процес на разграждане на цялостта на клетките).


Оказва се, че различните бактерии влияят на риска от астма по различни начини. Резултатите показват, че при повишено наличие на Bacteroides и Streptococcus, и по-ниски количества Ruminococcus gnavus и Bifidobacterium водят до повишен риск от астма. Понижените нива на Akkermansia, Bifidobacteria и Faecalibacterium също повишават риска от астма.Изследването на биологични показатели за астма са избрани на базата на бронхиалната хиперреактивност, свързана с ранните стадии на астма. В началото тази хиперреактивност се поражда от хронично възпаление, което се поражда от определени цитокини. В случая на това научно изследване са разглеждани показатели, наречени IL-10, IL-6, IL-1β и TNF-α.  Резултатите показват, че три от четирите бактерии повишават секретирането на IL-10 в организма, а два от тях повишават секретирането на TNF-α. Това са фактори, които значително допринасят за появата на заболяването.


Чревната микрофлора влияе на целия организъм – освен за храносмилането, микроорганизмите в червата ни имат роля в много системи. Дисбалансът в имунната може да допринесе за високи нива на кръвна захар и холестерол, както и да предразположи към много заболявания. Що се отнася до белите дробове, предходно научно изследване разглежда връзката между чревната микрофлора и заболяванията белодробна хипертония, хронично обструктивно белодробно заболяване, рак на белите дробове и COVID-19. Заключенията на изследването посочват чревната микрофлора като предшественик и причинител на всяко едно от тези заболявания.


Поддържането на здравословната чревна микрофлора може да се спомогне със здравословна и разнообразна диета. Препоръчва се яденето на органични храни като много плодове, зеленчуци, билки и бобови растения. За най-голямо богатство от хранителни вещества е най-добре храната да е възможно най-малко преработена, затова се препоръчва плодовете и зеленчуците да се консумират сурови или минали през лека топлинна обработка.

 

Референции:
Pawliczak, R. (2023, November 13) The potential immunomodulatory role of the gut microbiota in the pathogenesis of asthma: an in vitro study. Retrieved 2023, November 16 from https://www.nature.com/articles/s41598-023-47003-0