Влизаме в слабо осветена стая, където жена стои пред лъскава черна маса. Тя говори с мек напевен глас, че ще показва как се сгъват кърпи. В продължение на няколко минути тя бавно и внимателно изпълнява обещанието си. Но хората не гледат това видео в интернет, за да придобият умения за сгъване на кърпи, а по-скоро, за да постигнат усещане познато като автономна сензомоторна меридианна реакция (АСМР).

 

Терминът описва чувството, което някои хора изпитват след задействане на определени центрове. Усещането започва от скалпа като лек гъдел и се разпространява по цялото тяло през гръбнака и крайниците.


 

Причините за това странно чувство могат да са различни при различните хора, но сред най-често срещаните са шепотът, тихият говор, личното внимание, нежните движения с ръце, докосване.


Какво ви кара да изтръпвате?

 

Нашепване в ухото. Един от най-често използваните методи да предизвикате автономна сензомоторна меридианна реакция е слушането на нечий шепнещ глас в близост до ухото ви. Съдържанието на това, което се говори не е от особено значение. Шепненето ви кара да изтръпвате и да получавате гъдел по цялото тяло, без да ви докосват.

 

Подстригване или сресване на косата. Друг начин за подобна стимулация е ресането на косата или подстригването с машинка. Много хора, преживели автономна сензомоторна меридианна реакция казват, че посещението при фризьор в детството са свързани с едни от най-ранните им спомени за изпитване на такова странно чувство на гъдел и изтръпване.

 

Получаване на близко лично внимание. Такова лично внимание може да ни се отдели при посещение при лекар, при хидратиране на лицето, спа процедури, масажи и посещения при стоматолога. Всички тези дейности могат да ви накарат да потреперите.

 

Звуци от потропване, шумене и скърцане. Понякога звукът се оказва достатъчен, за да предизвика усещане за потръпване. Представете си звукът от скърцащ тебешир по черната дъска или стържещ пирон по ламарина, шумоленето на найлонови опаковки, скърцането и търкането на порцеланови чинии. Някои хора потръпват дори само при мисълта за тези звуци.