Веганизмът е набор от убеждения, в центъра на който е въздържането от животински продукти и отхвърлянето на третирането на животните като стока. Съществуват различни особености, с които се отличава веганският начин на живот, но общото между всички вегани е растителната диета и избягването на храни като месо (включително риба, ракообразни и насекоми), млечни продукти, яйца и дори мед.

 

Въпреки честите нападки към веганските предпочитания, диетата е изключително разнообразна. Плодовете, зеленчуците, зърната, семената и бобовите растения могат да бъдат приготвени в безкрайни комбинации, които да гарантират, че заинтересованият никога няма да се отегчи. Въпреки че здравословният статут на чистата веганска диета е обект на безконечен спор, инкорпорирането на такава към всекидневните ни хранителни навици неминуемо притежава своите ползи.


 

Последно време веганските рецепти с авокадо започват все повече да набират популярност. Сайтът на организацията PETA (Хора за етично третиране на животните) ни информира, че авокадото съдържа почти 20 основни хранителни вещества, включително фибри, калий, витамин С и витамин В. Авокадото също така действа като "хранителен бустер", позволявайки на тялото да абсорбира повече мастноразтворими хранителни вещества като алфа и бета-каротин и лутеин. Едно бързо търсене в Google, допълва PETA, показва, че този плод може да бъде грилован, нарязан, пържен, пюриран и използван като здравословен (и вегански!) заместител на маслото при готвене.

 

Въпреки че никой не отрича здравословните плюсове на авокадото, предаване по BBC, познато като QI, наскоро обяви, че не е особено адекватно да го обявяваме за "веганско". Причината е селскостопанска система, позната като „мигриращо пчеларство“. Някои компании транспортират пчели от ферма на ферма чрез камиони, тъй като в съответните региони няма достатъчно местни пчели, за да опрашват растенията. Авокадото, от своя страна, е капризно що се отнася до пчелна намеса. Според водещите на английското предаване, веганите, отбягващи употребата на мед поради съображения, свързани с експлоатацията на пчели, би трябвало да изоставят и авокадото, следвайки същата логика.

 

Като отговор, The Vegan Society, неправителствена организация, създадена през 1944 г., сподели, че „много форми на селско стопанство включват индиректна вреда върху животните, но за съжаление не е възможно или практично да се избегне за момента“. В края на краищата, ако предположим, че някой е веган по етически, а не само по здравословни или религиозни причини, то къде ще тегли чертата зависи и от моралния му компас.