Костите осигуряват подкрепа на тялото и подпомагат движението. Мястото, където две или повече кости се срещат, се нарича „става“. Ставите могат да бъдат неподвижни, слабо подвижни и свободно подвижни. 
 
Синовиалната мембрана обгражда подвижните стави. Вътре в мембраната синовиалната течност смазва и подхранва ставната тъкан, каквато е хрущялът. Ставният хрущял представлява твърдо и хлъзгаво покритие в края на костта, което позволява гладко движение на ставата
 
Ставите осигуряват на тялото гъвкавост, прецизност на движението, поддържат телесното тегло. 
 
Артритът е всяко нарушение, което засяга ставите и може да причини болка и възпаление. Артрозата представлява дегенеративно ставно заболяване и е най-често срещаният вид артрит, обикновено се наблюдава сред по-възрастните хора. 
 
Ставите, които биват засегнати с най-голяма честота, са на ръцете, коленете, бедрата и гръбнака. 
 
Обикновено причината за развитието на остеоартрит е неизвестна, но заболяването може да се дължи на комбинация от следните рискови фактори: фамилна обремененост, наднормено тегло, травми, засягащи костите, повтарящо се напрежение, например от физическа активност, както и проблеми, свързани с неправилна структура на костите на ставата. 
NEWS_MORE_BOX
 
С течение на времето и под влиянието на тези фактори може да се стигне до износване на ставния хрущял. Излагането на костите причинява триенето им. Това, в комбинация с костните издатини – шипове, водят до подуване, болка и ограничено движение на ставата. 
 
Няма лечение на артрозата, но комбинация от различни видове лечение може да контролира симптомите. Необходими са промени в начина на живот, като осигуряване на почивка на засегнатата става и намаляване на теглото, ако е необходимо. 
 
Повече за артрозата можем да научим от видеото...