Какви са функциите на антиоксидантите?

В рамките на клетките антиоксидантите защитават жизненоважни молекули, като ДНК, от свободните радикали - високо реактивни атоми, молекули или йони. Антиоксидантите действат по няколко начина:

 


Свързват се с окислители. Някои антиоксиданти се свързват с окисляващи молекули (оксиданти), като им пречат да взаимодействат с други уязвими молекули. Някои от антиоксидантите дори могат да изнесат окислители като тежки метали от тялото през кръвта и бъбреците.

 

Защита на уязвимите молекули. Някои антиоксиданти се прикрепят към най-важните молекули (като ДНК) и служат като „буфери“, предотвратявайки достигането на окисляващи молекули до ДНК.


Ремонт. Някои антиоксиданти възстановяват щетите, причинени от свободните радикали, тъй като те могат да притежават „допълнителен“ електрон или водороден атом, който може да бъде дарен на молекули, загубили своите електрони при реакции на окисление.


Контрол на щетите. Някои антиоксиданти също служат като посредници, насърчаващи програмираната клетъчна смърт (апоптоза). Това се случва, когато клетките, които са били сериозно повредени от окисление, могат да станат ракови. По този начин извършването на този контрол от антиоксидантите защитава целия организъм.


Какви са ползите от приема на антиоксиданти?

Съществуват някои противоречия относно това дали консумацията на храни, богати на антиоксиданти, прави хората по-здрави. Отдавна е известно, че хората, които се хранят с диети с високо съдържание на антиоксиданти, са по-здрави. Храните с високо съдържание на антиоксиданти, като - плодове, ядки, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба - са полезни за организма в много отношения.


Тези храни също така притежават ниско съдържание на захар и наситени мазнини, които допринасят за множество често срещани и сериозни заболявания. Такива храни обикновено са богати и на фибри, витамини, минерали, протеини и ненаситени мазнини – вещества, които работят заедно за укрепване на цялостното здраве на организма. Затова е важен въпросът дали и до каква степен антиоксидантите в тези храни са отговорни за доброто здраве на хората, спазващи здравословна диета или това се дължи повече на други качества на тези храни.


Проучванията досега ясно показват, че приемането на антиоксиданти, като хранителни добавки, не може да замести доброто здравословно хранене, което включва храни с високо съдържание на антиоксиданти. Проучванията предупреждават за опасността за хората, които избират добавките пред здравословния хранителен режим.


Библиография:
Campbell, Neil A. Biology: Exploring Life
Clayden, Jonathan. Greeves, Nick., Warren, Stuart G. Organic chemistry. (2nd ed.)
Forrester, A.R. Organic Chemistry of Stable Free Radicals