Независимо дали се прилага имунологично лечение на алергии, респираторни или други заболявания, резултатът от терапията в голяма степен зависи от телесното тегло.

 

Изследвания от Института Солк и Университета на Сан Франциско показват, че затлъстяването може да промени имунната система по такъв начин, че имунологичните лечения за алергии и астма може да не са толкова ефективни при пациенти със затлъстяване. 


 

Справянето с наднорменото тегло може да бъде добра стратегия за по-добро лечение на тези заболявания.

 

Атопичен дерматит

Ясен пример за това как затлъстяването може да повлияе на имунологичното лечение може да се види при атопичния дерматит - често срещан тип алергично кожно възпаление.

 

В предишни експерименти при лабораторни модели с дерматит, изследователите са открили, че при лечение с лекарства, насочени към имунната система, кожата е заздравявала бързо.

 

В последствие е установено, че същото лечение, приложено при лабораорни модели със затлъстяване дори влошава състоянието на кожата.

 

Това е така, защото затлъстяването променя механизмите на алергичното възпаление.

 

Живеем в ера, в която случаите на затлъстяване се увеличават по целия свят.

 

Промените в диетата и телесното тегло могат да повлияят на имунната система, така че трябва да помислим как заболяванията, включващи имунната система, засягат различните пациенти, пояснява Алекс Марсън, директор на Института за геномна имунология Gladstone-UCSF и съавтор на изследването.

 

Откритията показват как различията в метаболитното състояние на всеки човек могат да повлияят значително на възпалението и как наличните лекарства могат да подобрят резултатите от лечението.

 

Хронично възпаление

Затлъстяването е класифицирано като хронично възпалително състояние, което променя имунната система по много начини.

 

Нискостепенното хронично възпаление - едно от научните открития от последното десетилетие, е физиологичен механизъм, който причинява повишаване на нивата на цитокините - възпалителни медиатори в кръвта и е свързан с по-висок риск от развитие на заболяване.

 

Следователно хората с наднормено тегло са изложени на по-голям риск от инфекции, алергии или ракови заболявания и реагират различно на някои лечения.

 

Затлъстяването потушава функциите на имунната система

Т-клетките на имунната система ни помагат да се предпазим от инфекции, но също така стават свръхактивни при автоимунни заболявания или алергии.

 

Тези клетки са класифицирани в три групи: TH1, TH2 и TH17 клетки.

 

Учените смятаха, че атопичният дерматит е свързано с TH2 клетките заболяване - това означава, че TH2 клетките са тези, които причиняват възпаление на кожата.

 

При лабораторни модели с нормално телесно тегло и атопичен дерматит е установено, че TH2 клетките са били активни.

 

Въпреки това е установено, че при лабораторни модели със затлъстяване и атопичен дерматит, TH17 клетките се активират.

 

Това означава, че атопичният дерматит, който се генерира в случаите на затлъстяване, е различен от този, който настъпва при нормално телесно тегло.

 

След като се отнася за различни видове дерматит, вероятно терапевтичните средства не могат да действат по един и същи начин и лечението може да се окаже неефективно.

 

Намалена ефективност на лекарствата при затлъстяване

През последните години учените са разработили лекарства, насочени към лечение на атопичен дерматит, чрез потискане на TH2 клетъчния отговор.

 

При лечение на лабораторни модели със затлъстяване с едно от тези лекарства, атопичният дерматит не само не се е бил облекчил, но заболяването се влошило значително.

 

Лечението се е превърнало в анти-лечение.

 

Това предполага, че при еднояйчни близнаци, които се лекуват за едно и също заболяване, но единият е с наднормено тегло, а другият - с нормално тегло, тогава може би едно и също лекарство няма да бъде ефективно в двата случая.

 

Екипът е анализирал и данни от хора с алергични заболявания, включително 59 пациенти с атопичен дерматит, както и стотици пациенти с астма, която се свързва с подобна реакция на имунната система.

 

Учените са установили, че хората със затлъстяване също са по-склонни да имат различен тип възпалителен отговор.

 

Необходими са повече изследвания, но данните показват, че затлъстяването причинява промяна в имунната система, която също променя алергичното заболяване и влияе върху ефективността на лечението.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/obesidad-impedir-tratamiento-alergia-asma-funciona_7053

https://www.nature.com/articles/s41586-022-04536-0