Как виждат очите ни? Картината на заобикалящата ни среда, която виждаме е изкуствена. Мозъкът и очите ни не създават картина както видеокамера. Мозъкът ни създава модел на света около нас на базата на информацията, която получава от очите – светлина, сенки, извивки, ръбове и т.н.

 

Получавайки тази информация, мозъкът започва да чертае картина като премахва субективни фактори. Той също компенсира бързото движение на очите, които дават лъжливи образи. Филмите и оптичните измами успяват да подведат мозъка за това какво виждат очите.


 

Всички сме свикнали да мислим, че гените контролират всичко в тялото ни – ръст, цвят на очите, и т.н. оказва се, че гените са една малка част от молекулата на ДНК. За останалата част – около 97% от структурата на ДНК се е смятало че е без функция.

 

Но сега вече се знае, че епигенетиката, или процесите, които излизат извън гените също оказват голямо влияние върху нашето развитие. Някои от тези части служат за активиране и деактивиране на гените или програмиране на производството на други ключови съединения.

 

Защо ожадняваме? Чувството за жажда се получава, когато загубата на вода е равна на 1% от телесното ни тегло. Загубата на повече от 5% може да доведе до загуба на съзнание, при повече от 10% настъпва смърт от обезводняване.

 

Ако не подстригваме косата си през целия си живот, дължината ѝ може да достигне 725 километра.

 

В тялото на всеки човек има такова количество сяра, за да убие всички бълхи върху куче. Достатъчно въглерод, за да бъдат направени 900 молива. Толкова мазнини, че да бъдат изработени 7 сапуна и вода, която да напълни 50-литров варел.

 

Единствената част от човешкото тяло, до която няма приток на кръв е роговицата на окото. Тя получава кислород директно от въздуха.

 

Мозъкът ни има капацитет на паметта, равняващ се на повече от четири терабайта информация.


Знаете ли коя е най-малката кост в тялото ни? Това е стременната кост или стремето, тя се намира в средното ухо и е дълга около 0,28 см.

 

Стомашната киселина в стомаха ни е толкова силна, че може да разгради бръснарско ножче. Заради стомашните киселини, които се отделят в него, клетките, които покриват стомаха се сменят изцяло на всеки 3 дни.