Холестеролът е жизненоважно вещество и се намира в мембраните на всички животински клетки. Независимо от неговото полезно действие, по-високите му нива в кръвта повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Холестеролът, заедно с други вещества като калций и мастни клетки може да се натрупа по стените на съдовете като плаки. По този начин се нарушава нормалния кръвен поток и е възможно да се стигне до инфаркт на миокарда.


 

Според данни подадени от Световната здравна организация (СЗО), повишените нива на холестерола са отговорни за 2,6 милиона смъртни случая всяка година.

 

Холестеролът е едно от най-добре познаваните вещества в нашия организъм. Въпреки това има много неправилни разбирания за него и неговото действие.

 

1. Всички видове холестерол са лоши

 

Освен структурната роля, която изпълнява в мембраните, холестеролът има основно влияние и в производството на стероидни хормони, витамин D и жлъчна киселина. Следователно без наличието му човешкият организъм не би могъл да функционира.

 

Преносът на холестерол се извършва от липопротеини. Липопротеините с ниска плътност (LDL) пренасят холестерола от черния дроб до клетките, където той се употребява. Високите нива на LDL в кръвта повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, поради тази причина този тип комплекси се наричат “лош” холестерол.

 

Липопротеините с висока плътност (HDL) транспортират холестерола от клетките обратно в черния дроб. Този тип комплекси се наричат още “добър” холестерол, тъй като попадайки в черния дроб, холестеролът се отстранява от тялото и се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания.

 

2. Здравословно тегло = нормални нива на холестерол

 

Изключително важно за нивата на холестерола е и храната, което ядем, но и генетиката на отделния индивид. Човек може да се роди с генетичен дефект, който не позволява ефективната преработка на холестерола. Заболяването се нарича фамилна хиперхолестеролемия.

 

Освен хранителните продукти, които консумираме и генетичната предразположеност, други фактори, влияещи върху нивата на холестерола са начинът на живот, физическата активност, тютюнопушенето и алкохолът.

 

Следователно харя със здравословно тегло могат да имат високи нива на холестерол, а някои с наднормено тегло - да нямат.

 

3. Високият холестерол има симптоми

 

В повечето случаи при висок холестерол не се наблюдават конкретни симпроми. Поради тази причина се препоръчва регулярното тестване на кръвта.

 

При прекомерното натрупване на холестерол се наблюдава увреждане на сърцето и запушване на кръвоносни съдове. Това може да причини стенокардия, инфаркт на миокарда или дори внезапна смърт.

 

4. Консумацията на храни с високо съдържание на холестерол, повишават нивата на холестерол

 

Консумацията на различните храни невинаги корелира с нивата на холестерола. При хората, които спортуват по-рядко се наблюдава повишаване на холестерола след неговия прием, в сравнение с хората водещи уседнал начин на живот.

 

Следва продължение

 

 

Източници:

www.medicalnewstoday.com