Сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. Тази своеобразна помпа изтласква кръвта по кръвоносните съдове и за нея е необходимо да се полагат грижи още от ранна възраст. Съществуват 10 основни фактора, които водят до неправилната работа на сърцето. Първите 3 от тези фактори са неподвластни на нашите усилия за корекция и това са наследствените фактори, нашия пол  (мъжете страдат от болести на сърцето по-често от жените) и възрастта ни (рискът от болест на сърцето е право пропорционален на възрастта на човек).
 
За щастие, борбата с останалите 7 фактора - нарушена липидна обмяна (повишени нива на холестерола с ниска плътност - LDL, или по-известен като „лошия холестерол“), нарушената обмяна на въглехидрати (захарен диабет), артериалната хипертония, психоемоционалното ни натоварване (стрес), вредните навици (пушене), неправилното хранене (затлъстяване) и понижената подвижност, е напълно в наши ръце.
 
Но само това ли предизвиква неправилната работа на сърцето?! Към неправилна работа на нашия „мотор“ довежда и злоупотребата с някои видове храни, като пикантни, пържени, мазни и прекалено солени, както и прекалената употреба на протеини, сладкиши, алкохол и кофеиносъдържащи напитки. Неприятно усещане, болки в сърцето, учестен пулс в спокойно състояние, недостиг на въздух, затруднено дишане и други, са симптомите, при които е желателно да потърсим консултация с кардиолог.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Сърдечният мускул се нуждае от редовно „подхранване“ и възможност за отстраняване на токсичните вещества. Това се осъществява с притока на кръв. Ако към миокарда, обаче, не постъпва достатъчно количество кръв, говорим за исхемична болест на сърцето (ИБС). Това може да е предизвикано от спазъм или запушване на кръвоносни съдове на сърцето със склеротични отлагания. ИБС може да протича в хронична форма и това състояние се нарича стенокардия, но може да е в остра форма и това състояние се обозначава като инфаркт на миокарда.