Социалната дистанция и карантината по време на пандемията с COVID-19 ни завеща няколко добри навика, които е добре да запазим и занапред в ежедневието си. И не става дума само за честото миене на ръцете, а за много други малки и важни стъпки, които извървяхме заедно в дни на очакване, страх и грижа.


В някои от тях има толкова смисъл, че би било чудесно да заживеят извън кризата и да станат част от начина ни на живот.

 


И все пак, мийте ръцете си често

И преди COVID-19 да превърне личната хигиена и дезинфекция на ръцете в задача номер 1 за всеки, миенето на ръцете винаги е било добра идея. Според Центровете за контрол на заболяванията (CDC), честото измиване, в продължение на 20 секунди може да помогне за предотвратяване на разпространението на най-честите респираторни инфекции и вируси


Вече и децата знаят, че вирусите най-лесно могат да се разпространят, когато докосваме лицето си с немити ръце, ако кашляме или кихаме в ръката си и след това поздравим някого с приятелско ръкостискане. Така, че тук две мнения няма.

 

Храна от първа необходимост

Изобщо не става дума за истерично презапасяване, а за подсигуряване на допълнителни количества трайни храни, лекарства и хартиени стоки у дома, така че ако която и да е нова криза удари, да я посрещнем без стрес и паническо обикаляне из претъпканите с хора, хипермаркети и аптеки.

 

Емоционални връзки

„Един от даровете на това странно време беше възможността да се свържем отново с близки и далечни роднини и приятели“, казва Сесил Гун, професор по психология в Университета в Ню Хемпшир.


Дългите видеоразговори със стари приятели, позабравени колеги от университета или  роднини, с които рядко се виждаме са особено полезни за всеки, защото ни помагат да осъзнаем кои сме и ни дават усещане за идентичност и принадлежност, твърдят психолозите.

 

Домашна храна

Приготвянето на храна у дома не е само в името на самото хранене, а е ритуал, който държи цялото семейство в кухнята. Подобни моменти сплотяват семействата в иначе забързания и натоварен ден, пък и готвенето у дома няколко пъти седмично, със сигурност ще намали разходите за храна.

 

Повече време със семейството

Може би това е най-ценното, което дните на физическа дистанция и карантина ни завещаха. Разбира се, за някои оставането у дома задълго на цялото семейство бе нож с две остриете, но за тези, които успяха да го превърнат в позитивно преживяване, могат да направят нещо още по-смислено - семейна традиция. Например да си организираме семейна филмова вечер, да играем настолни игри или да ходим на разходка през уикенда.


Психолозите са категорични, че за децата са изключително полезни рутината и редовните часове, отделени за да бъдем заедно. Това им помага да придобият увереност и да се справят по-лесно с външния свят. Ползите обаче не са само за децата – времето, прекарано заедно помага и на възрастните за облекчаване на стреса и създава скъпи спомени.

 

На съседите с любов

Съседите бяха тези, с които макар и от разстояние, общувахме всеки ден. Да, същите тези, с които преди COVID-19 с лека ръка се подминавахме по улицата.


Изследвания показват, че усмивката освобождава ендорфините и серотонина, които ни карат да се чувстваме добре. Освен това подобно поведение се отплаща в дългосрочен план - ако сме добри към съседите си, ние ги насърчаваме да бъдат добри и с нас.

 

Спорт у дома всеки ден

Скуката у дома даде тласък на мнозина от нас да започнат да тренират отново. След края на драстичните противоепидемични мерки идва решаващия момент, в който трябва да задържим рутината и да продължим да спортуваме, дори и след връщането в офиса.


А предимствата са ясни: Редовните тренировки доказано намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.