Тъпанчето на ухото представлява изключително фина мембрана, която разделя двата обособени отдела на ушния апарат, означавани като външно и средно ухо. Тя поема звуковите вълни и вибрира, предавайки тяхната честота и дължина на фините структури на вътрешното ухо, изпращащи информация към мозъка. Всяко нарушение на целостта на тъпанчето на ухото оказва влияние на качеството на слуха. Преките проблеми със слуха обаче не са единствените симптоми на увредено тъпанче на ухото. Оплакванията в случая може да са далеч по-разнообразни.

 

Увреждането на тъпанчето на ухото се изразява основно в разкъсване на фината мембрана. То се означава като руптура на тъпанчето. В най-голяма част от случаите проблемът се дължи на механично увреждане на тъпанчето, причинено от невнимателно почистване на ухото с тупфер. В по-редки случаи причина за руптура на тъпанчето може да бъде развитието на ушна инфекция. При всички случаи проблемът се проявява със своите симптоми.


 

Отслабване или загуба на слуха
Това е най-разпознаваемият симптом на увредено тъпанче на ухото. Той обаче е налице само при по-сериозни увреждания на тъпанчевата мембрана. В повечето случаи травмите по нея са по-леки и не водят до сериозно влошаване на слуха, а до странични, но разпознаваеми оплаквания.

 

Болки дълбоко в ухото
Фината мембрана на тъпанчето е богато инервирана и всяко нарушение на целостта й провокира неврологични симптоми. Пръв сред тях се появява болковият синдром. Болката варира от средна до силна, но честo е непостоянна. Много характерен е фактът, че силата на болката често се променя спрямо интензитета на шумовата среда.

 

Отделяне на секрет от ухото
Разкъсването на тъпанчевата мембрана неизменно води до отделяне на секрет през ухото с разлчино оцветяване – от бледожълтеникав до червен заради придружаващото кървене. Количеството отделен секрет рядко е голямо, но появата му почти винаги е признак за увредено тъпанче.

 

Шум в ушите (тинитус)
Шумът, подсказващ за нарушеня цялост на тъпанчевата мембрана, не включва разпознаваеми звуци, а се изразява в бучене, свистене или други нехарактерни шумове. Характерно е, че когато са провокирани от нарушена цялост на тъпанчевата мембрана, тези шумове не се влияят от позицията на тялото или главата и са постоянни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Световъртеж и гадене
Нарушената цялост на тъпанчевата мамбрана неизменно повлиява и другите фини структури, разположени по протежението на вътрешното ухо, включително вестибуларния апарат. Така руптурата на тъпанчето, особено когато е по-сериозна, може да доведе и до проблеми с равновесието и дискомфорт в стомаха с гадене и повръщане.

 

По-сериозните увреждания на тъпанчето на ухото може да доведат и до развитие на инфекция с повишена температура и други характерни симптоми.

 

Разпознаването на тези оплаквания, особено при поява на няколко от тях едновременно, трябва да насочва към преглед при специалист за проследяване състоянието на ухото и тъпанчевата мембрана. В повечето случаи уврежданата мембрана на тъпанчето на ухото се възстановява от само себе си, но лечението може да изисква прием на антибиотици за превенция или лечение на придружаващата ушна инфекция.