Имунната ни система е основната линия на защита, която имаме срещу инфекциозни заболявания. Работи денонощно, за да ни поддържа здрави, а балансираната диета и здравословният начин на живот й помагат бъде в оптимални нива. В същото време стресът, заседналия начин на живот и прекомерната употреба на алкохол могат да повлияят негативно на имунитета.


И като се има предвид настоящата COVID-19 ситуация, много от нас трябваше скоростно да оценят състоянието на здравето си. Ако често се питаме как се справя имунната ни система, ето четири признака, с които е добре да се съобразяваме.

 


1. Чести инфекции и по-дълго възстановяване


Това вероятно е най-очевидният признак на слаб имунитет. Отслабената имунна система не може правилно да елиминира вредните бактерии, гъбички и вируси и в резултат на това ние сме предразположени към чести инфекции.


Според експерти, ако сме склонни да настинем повече от три пъти годишно и възстановяването ни отнеме повече време от обикновено, това е сигурен знак, че имунната система не работи добре.


Същото важи и за всички рани или порязвания, които имаме. Ако имаме слаб имунитет, кожата ще се възстанови много по-бавно.


Според докладите на Американската академия за алергия и имунология на алергията, ако имаме нужда от повече от два курса на лечение с антибиотици за една година или ако обикновените бактериални инфекции са склонни да се превърнат в тежки, е много вероятно да имаме имунодефицит и е най-добре да потърсим консултация с лекар.

 

2. Прекомерна умора


Ако сме постоянно уморени и дори осъзнаваме, че няколко допълнителни часове сън не помагат за да се почувстваме по-добре, то това може да е знак, че имунната система е в криза.


Тялото ни се нуждае от енергия за всичките си функции, а слабата имунна система тегли повече от нормалните нива на енергийните резерви на тялото, за да продължи да се бори с инфекциите. В резултат на това може да се чувстваме уморени през цялото време.

 

3. Проблеми със стомаха


Според учени от университета „Джон Хопкинс“ голяма част от имунната ни система се намира в червата. В стомашно-чревния ви тракт има много добри бактерии, които отделят антитела и други полезни вещества, за да поддържаме имунитета си.


Когато има дисбаланс в чревните бактерии обаче, сме предразположени към повече инфекции. Това може да ни направи склонни към автоимунни заболявания и различни възпалителни състояния.


Чревните бактерии също играят основна роля в храносмилането. Така че, ако имаме чести проблеми със стомаха като запек или диария, това може да е знак, че трябва да проверим имунната си система.

 

4. Язви на устата


Язви в устата могат да възникнат поради редица причини, като например, случайно ухапване на езика или бузата. Въпреки това, слабата имунна система (поради чести настинки или грип) също може да бъде причина за язва на устата.


Също така стресът е друга причина за язви в устата и е известно, че постоянният стрес може да отслаби имунната система.

 

Източник: Yahoo.com