През зимата, и особено след поредица от празнични и почивни дни, никой не би отказал допълнителното енергизиране с неговия позитивен ефект. Невинаги обаче най-добрата опция за това са енергийните напитки.

 

За постигане на оптимален ефект добре би било да се фокусираме върху общото ментално и физическо стимулиране на организма, а не върху подсигуряването на моментен и краткотраен приток на адреналин и енергия.


 

За целта широко прокламираните енергийни напитки далеч не са най-подходящият избор и може успешно да се заменят с някои по-безопасни природни алтернативи.

 

Кофеинови напитки
Кафето, черният и зеления чай са сред най-предпочитаните източници на енергия и тонус. Кофеинът като основна активна съставка в повечето от тях е взаимстван и в състава на маркетинговите енергийни напитки, но примесен със съставки, които общо може да доведат до повече негативи, отколкото позитиви за тялото.

 

Био етерични масла
Ментата, розмаринът, цитрусовите плодове и лавандулата също предлагат качествени и ефективни решения за тонизиране и енергизиране на организма под формата на екстракти и масла. Био маслата от тези продукти, прилагани за инхалация или за ароматизиране на банята или другите помещения вкъщи, имат добре познат ободряващ ефект. Изборът е голям, а ефектът гарантиран и много по-безопасен от този на енергийните напитки.

 

Редовни разходки на открито
Няколкоминутна разходка няколко пъти дневно също ободрява и тонизира. Когато се прави редовно, тя може напълно да неутрализира нуждата от допълнително енергизиране на тялото и съзнанието. Ползите идват както от свежия въздух, така и от натрупването на допълнителни дози витамин D, който влияе на имунната система, емоционалното състояние и енергийния ни баланс.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Рационално хранене
Храната е естественият източник на енергия за организма и най-рационалната алтернатива на енергийните напитки. Когато се храним рационално, енергийният запас на тялото няма да има нужда от допълнителна подкрепа.

 

Основната причина за липса на енергия през зимата е именно неправилното хранене.

 

Всеки хранителен режим, ориентиран към пресни плодове и зеленчуци, леки и нискокалорични храни може бързо да възстанови енергийния ни баланс, оосбено в периода след тежките празнични трапези.